Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
6°C
SOB.
22°C
5°C
Oceni objavo

GOSPODARSKE DRUŽBE – NE POZABITE NA VPIS ELEKTRONSKEGA NASLOVA V POSLOVNI REGISTER

Gospodarske družbe, gospodarska interesna združenja in podružnice tujih podjetij morajo elektronski naslov v skladu z novelo ZGD-1K obvezno vpisati do 24. 2. 2022. Obveznost za samostojne podjetnike, društva in sindikate ne velja.

Letos sprejeta Novela Zakona o gospodarskih družbah prinaša številne novosti v delovanje gospodarskih subjektov. Primarni cilj novele je uskladitev z evropskim pravom družb, od ostalih sprememb pa ureja tudi obveznost javne objave elektronskih naslovov družb. Tako morajo v registracijskem postopku gospodarske družbe navesti poleg ostalih podatkov tudi elektronski naslov družbe, ki se vpiše v Poslovni register Slovenije. Obstoječe družbe pa morajo elektronski naslov v register vpisati v roku enega leta od uveljavitve zakona, to je do 24. 2. 2022. Do konca oktobra letos je imelo po podatkih AJPES-a na Gorenjskem od 6.064 obstoječih družb podatke o elektronskem naslovu vpisano v PRS le nekaj več kot 2.000, oziroma približno tretjina vseh gorenjskih družb.

Družba lahko predloži podatek o elektronskem naslovu za vpis v PRS na naslednji način:

• vloži Predlog za vpis spremembe samo v PRS na točki SPOT,

• izpolnjen in ročno ali elektronsko podpisan obrazec Predlog za vpis spremembe v PRS, ki je objavljen na portalu SPOT, po pošti ali elektronski pošti pošlje ali osebno dostavi na izpostavo AJPES,

• na izpostavo AJPES dostavi ali pošlje vlogo (lahko v obliki dopisa, izpolnitev obrazca namreč ni obvezna), ki mora biti elektronsko ali ročno podpisana s strani zakonitega zastopnika.

V primeru, da prijavo podpiše pooblaščenec poslovnega subjekta, mora predložiti pooblastilo za vložitev prijave, hkrati z vložitvijo predloga za vpis spremembe v sodni register, če hkrati spreminja tudi druge podatke o družbi, ki ga vloži na točki SPOT ali pri notarju. Družbe, ki že imajo vpisan elektronski naslov, morajo preveriti, ali je le-ta ustrezen in ga po potrebi spremeniti na enega izmed zgoraj opisanih načinov. Družbe, ki imajo vpisan elektronski naslov in so označile, da ne želijo njegove javne objave, morajo sporočiti, da dovolijo javno objavo vpisanega elektronskega naslova oziroma morajo predložiti drug elektronski naslov za vpis. Elektronski naslov družbe je javen podatek in bo objavljen na spletni strani AJPES v iskalniku ePRS.

Oglejte si tudi