Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
-2°C
JUTRI
12°C
1°C
Oceni objavo

Lekarniški in alkimistični muzej Radovljica

Muzej v starem jedru mesta Radovljica preko izjemnih predmetov z vsega sveta govori zgodbo lekarništva in alkimije. Muzej dopolnjujejo interaktivne točke, ki zaposlijo in učijo vse generacije.


V pritličju stavbe na Linhartovem trgu boste vstopili v preteklost. Pohištvo stare lekarne, kjer so police zapolnjene s čudovitimi keramičnimi posodami, alkimistični laboratorij in stare tehtnice so le delček bogate zbirke edinega samostojnega muzeja  posvečenega lekarništvu in alkimiji v Sloveniji.

 

Zbirka je rezultat 40-letnega zbiranja predmetov s tematiko lekarn, kozmetike in alkimije po vsem svetu. V Radovljici so predmeti našli čudovit prostor v eni starih meščanskih stavb.

 

Posebej bogata je zbirka španskih in italijanskih alborelov (okrašenih keramičnih posod za shranjevanje zdravil), v zbirki možnarjev najstarejši izvira iz 12. stoletja, med 30 farmacevtskimi knjigami pa je tudi knjiga iz 15. stoletja. Zbirka ima tudi nekaj eksponatov iz antične in azijske medicine ter etnološko zbirko ljudskega zdravilstva na našem ozemlju. Z zbirko o kozmetiki in parfumeriji se muzej navezuje na družinsko tradicijo lastnika, podjetja Mioba iz Ljubljane.

 

V muzeju je tudi trgovinica opremljena kot stara lekarna. V njej so poleg naravne kozmetike Mioba na voljo spominki z bajeslovno in mitološko tematiko, zeliščna in eterična olja ter čaji.

 

ODPRTO

Junij - oktober: od ponedeljka do nedelje: od 10.00 do 18.00

november, januar, februar, marec: zaprto

december: sobota, nedelja: od 10.00 do 18.00
 

CENIK
  • Odrasli: 8€
  • Otroci, dijaki, študenti in upokojenci: 5€
  • Otroci do 6 let: brezplačno
  • Skupine nad 10 oseb: 5€ na osebo
  • Skupine nad 10 oseb z vodenjem: 6€ na osebo


NOVO!! V ceno vstopnice je vključeno novo interaktivno doživetje, v katerem sta alkimist Magnus in njegova hčerka, čarovnica Ofelija, pripravila 10 čarobnih točk. Na dogodivščini po muzeju lahko preizkusite svoje alkimistične in magične sposobnosti.  Če uspešno opravite vsaj 6 nalog, vas na koncu čaka Magnusova in Ofelijina diploma iz alkimije in magije

 


Oglejte si tudi