Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
6°C
SOB.
22°C
5°C
Oceni objavo

Čebelarski muzej

Čebelarski muzej s sodobno razstavo odstira izjemen svet čebele kranjske sivke in slovenskega čebelarstva. Razstava približa zapuščino svetovno znanih čebelarjev in opominja o pomenu ohranjanja čebel in zdravega okolja zanje.

Čebele ter odnos med človekom in čebelo imata v slovenski tradiciji in sodobnosti poseben prostor. Slovensko čebelarstvo odlikuje večstoletna in svetovno znana tradicija. Temu priča tudi dejstvo, da je bil 20. maj, rojstni dan slovenskega čebelarja Antona Janše, leta 2017 razglašen za svetovni dan čebel. Čebelarski muzej v Radovljici je specializiran muzej, ki predstavlja dediščino slovenskega čebelarstva že od leta 1959.

Stalna razstava, postavljena maja 2021, nosi naslov Živeti skupaj. O čebeli in človeku. V središče slovenskega čebelarstva postavlja kranjsko sivko, čebelo, ki navdušuje čebelarje s svojo krotkostjo, prilagodljivostjo, mirnostjo, donosnostjo ter odpornostjo. Izjemne kvalitete čebele, inovativnost slovenskih čebelarjev ter ohranjena narava Slovenije zagotavljajo osnovne pogoje za bogato čebelarsko tradicijo, ki se iz roda v rod prenaša in nadgrajuje že stoletja.

V Čebelarskem muzeju, ki se nahaja v Radovljiški graščini, je predstavljena biologija kranjske sivke, njena umeščenost v prostor ter grožnje, ki ji pretijo v naravi. V drugem delu se razstava posveti čebelarski preteklosti, razvoju čebelarskega orodja in opreme ter znamenitim poslikanim panjskih končnicam. Zadnji del je namenjen slovenskim čebelarjem in trgovanju s kranjsko sivko. Ta je namreč prepotovala že dobršen del sveta. Posebno mesto med čebelarji ima tako v čebelarskem svetu kot na razstavi Anton Janša. V muzeju so predstavljene tudi obrti, povezane s čebelarstvom. 

V muzeju je od maja do oktobra opazovalni panj z živimi čebelami, razstava pa je podprta z video vsebinami ter interaktivnimi točkami, ki zaposlijo vse generacije. Posebne interaktivne točke so namenjene otrokom, ki bodo svet čebel lahko spoznavali na doživet in zabaven način.

Čebelarski muzej so v Radovljiški graščini odprli leta 1959 in je do danes po svojih vsebinah in obsegu edinstven v slovenskem in tudi evropskem prostoru. Razstava je v slovenskem in angleškem jeziku. V  muzeju so zaključenim skupinam ob predhodni najavi na voljo vodeni ogledi v slovenskem, nemškem in angleškem jeziku.

 

ODPRTO

   

 od torka do nedelje od 10.00 do 18.00 (zaprto 1.1., 1.11., 25.12.)

CENIK
  • otroci: 5 €
  • odrasli: 8 €
  • družine: 16 €
  • upokojenci, študenti: 6 €


Kombinirana vstopnica Čebelarski muzej in Mestni muzej:

  • otroci: 6 €
  • odrasli: 10 €
  • družine: 18 €
  • upokojenci, študenti: 8 €




Povezave

www.mro.si

Oglejte si tudi