Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
6°C
SOB.
22°C
5°C
Oceni objavo

Krožni pohodi na priljubljene točke v okolici Radovljice

V okolici Radovljice se nahaja nekaj zelo priljubljenih pohodniških in izletniških ciljev: Jamnik, sv. Peter, Lovska koča na Taležu, romarske Brezje, svetovljanski Bled. Obiščite jih na krožnih pohodniških izletih!

Ker poti na terenu niso v celoti označene, so vam na voljo GPX sledi po poteh, vse poti pa so vnešene v mobilno aplikacijo OutdoorActive.


1. IZ KROPE NA JAMNIK

Jamnik s cerkvijo sv. Primoža in Felicijana privablja zaradi izjemnega razgleda izletnike in fotografe od blizu in daleč. Naš predlog krožnega izleta se prične v slikovitem trškem jedru Krope, od koder se po gozdni poti podate proti Jamniku. Tam vas na travnatem grebenu pričaka izjemen razgled po celi Gorenjski. Z Jamnika se nato spustite v vasi nad Podnartom - v Rovte in naprej v Češnjico pri Kropi. Tu vas pozdravi idilično gorenjsko podeželje, nato pa se, ponovno skozi gozd, povzpnete na preval "Kugla", ter se od tam spustite nazaj v Kropo.   

Potek poti.

 

2. KROŽNA POT NA BREZJE

Krožna pot, ki povezuje Radovljico in Brezje je raznolik sprehod po podeželju, skozi gozdove in vasi, te mimo čudovitih razglednih točk. Pot lahko pričnete v Radovljici, lahko pa za izhodišče izberete tudi Brezje, Kamno Gorico ali Mošnje. Celotna krožna pot združuje dele priljubljenih tematskih poti v okolici Radovljice. Iz Radovljice pot vodi čez reko Savo proti Kamni Gorici in nato mimo razgledne Ojstre peči na Srednjo Dobravo, navzdol v Otoče ter po Božji poti Otoče - Brezje na Brezje. Z Brezij se v Radovljico vračate po daljinski Jakobovi poti skozi Mošnje. 

Potek poti.


3. IZ RADOVLJICE NA TALEŽ

Lovska koča na Taležu je priljubljena razgledana točka na Jelovici. Mi smo vzpon nanjo povezali s sprehajalnimi potmi v okolici Radovljice. Na poti ne boste osvojili le čudovitega razgleda na Blejski kot in Deželo, ampak se boste sprehajali ob naših rekah: reki Savi, reki Savi Dolinki ter Savi Bohinjki. Pot pričnete v Radovljici ter se od tu spustite v dolino reke Save. Tu se v vasi Lancovo skozi gozd pričnete vzpenjati na Jelovico. Ob Lovski koči si vzemite čas za uživanje v razgledu, nato pa se spustite navzdol do reke Save Bohinjke, jo prečkajte ter se na drugi strani čez slikovite travnike v Svetju sprehodite do kampa Šobec. Na poti skozi kamp se lahko osvežite ob bajeru, nato pa se v Radovljico vrnete po tematski poti ob reki Savi. 


Potek poti.

 

4. SMOKUŠKI VRH SKOZI BLATNICO

Smokuški vrh je čudovit razgledni vrh nad bolj znanim in zelo priljubljenim Svetim Petrom. Med tokratnimi predlogi je najvišji in najbolj hribovski. Za osvojitev vrha predlagamo krožno pot iz Begunj na Gorenjskem. Ta vas vodi iz Krpina po dolini Blatnice na preval Kališča ter od tam na Smokuški vrh (znan tudi kot Vrh peči). Pot nazaj vodi mimo Sankaške koče ter čez sloviti greben sv. Petra nazaj v Krpin. 

 Potek poti.


5. PEŠ NA BLED (IN NA STRAŽO)

Iz Radovljice se na Bled lahko odpravite po 4. trasi daljinske pohodne poti Juliana, pot nazaj pa vam predlagamo skozi Ribno ter ob reki Savi. Da pot ne bo brez pravega razgleda in osvojenega vrha, se na Bledu podajte še na vrh Straže. Tam vas čaka odličen razgled na Blejsko jezero ter Julijske Alpe na eni ter na Radovljiško ravnino na drugi strani. 

 Potek poti.

Oglejte si tudi