Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
5°C
JUTRI
18°C
5°C
Oceni objavo

Posvet "Usposobljeni zaposleni so najboljša naložba"

V okviru dnevov Svetovalnih središč Slovenije, ki se letos odvijajo od 27. do 29. septembra, je MOCIS, Center za izobraževanje odraslih v sodelovanju s Podjetniškim centrom Slovenj Gradec organiziral strokovni posvet z naslovom »Usposobljeni zaposleni so vaša najboljša naložba«, ki je potekal v sredo, 27. septembra 2017, v Slovenj Gradcu.
Strokovni posvet so organizatorji namenili splošni in strokovni javnosti, predvsem pa delodajalcem, saj želita MOCIS kot nosilec dveh projektov, namenjenih svetovanju in pridobivanju kompetenc zaposlenih odraslih, in Podjetniški center Slovenj Gradec, kot lokalni pospeševalnik podjetništva v Mislinjski dolini, vzpostaviti, razviti in poglobiti partnerstva s ključnimi deležniki v Koroški regiji na ravni znanje – gospodarstvo – družbeno okolje. Doseči želijo cilj povečanega dostopa in večje vključenosti v vseživljenjsko učenje. Pričakujejo, da bo končni sinergijski učinek projektov znanje in krepitev moči posameznika, torej  povečanje obsega človeškega kapitala v regiji. Znanje je eden ključnih dejavnikov razvoja sodobnih družb in pomemben varovalni dejavnik, ki posamezniku zagotavlja dejavno vključevanje v družbo in delo. Povečano število zaposlenih z izboljšanimi temeljnimi, digitalnimi in poklicnimi kompetencami bo v podjetjih vplivalo na razvoj, kakovost in fleksibilnost pri reagiranju na zahteve trga, na ohranjanje in povečanje konkurenčne prednosti ter na gospodarsko uspešnost podjetij v celoti.

Na posvetu so predstavili odmevne primere dobrih praks vlaganja podjetij v izobraževanje zaposlenih in posledično uspešnega prestrukturiranja. Strokovne prispevke so predstavili mag. Tanja Vilič Klenovšek, vodja Središča za svetovanje in vrednotenje v izobraževanju odraslih, iz Andragoškega centra  Slovenije, Aleš Vidmar, področni podsekretar, koordinator programa Kompetenčni centri za razvoj kadrov 2010–2015, iz Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada RS ter Soniboj Knežak, vodja kadrovske službe podjetja Steklarna Hrastnik. Organizatorki izobraževanj odraslih na MOCIS-u, Urška Novak in Janja Bartelj pa sta predstavili oba trenutno aktualna projekta, ki ju na Koroškem izvaja MOCIS skupaj s partnerji, Svetovanje zaposlenim na Koroškem 2016–2022) in Pridobivanje kompetenc zaposlenih na Koroškem (2016–2019), ki predstavljata priložnost in izhodišče prihodnjega plodnega sodelovanja s podjetji.

Posveta se je udeležilo okrog 30 koroških delodajalcev oz. podjetnikov, uvodnim nagovorom je vse zbrane pozdravil tudi župan MO Slovenj Gradec. Mag. Tanja Vilič Klenovšek je predstavila rezultate raziskav usposobljenosti in znanj odraslih v Sloveniji, ki jih izvajajo na Andragoškem centru Slovenije in predstavljajo strokovno osnovo za ukrepe politike in gospodarstva. Aleš Vidmar je zbranim predstavil svoje bogate izkušnje na področju Kompetenčnih centrov za razvoj kadrov. Soniboj Knežak pa je razkril vlogo dodatnega usposabljanja zaposlenih pri vzponu in neverjetnem uspehu Steklarne Hrastnik.

Oglejte si tudi