Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
3°C
JUTRI
15°C
1°C
Oceni objavo

»ODVAJANJE IN ČIŠČENJE ODPADNIH VODA V POREČJU DRAVE«

 

 

V okviru skupine projektov »Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Drave - Zgornja Drava«, bodo izvedene investicije v odvajanje in čiščenje odpadne vode v občinah Radlje ob Dravi, Dravograd, Vuzenica, Selnica ob Dravi in Muta. Namen investicij je izgraditve ustrezne infrastrukture za odvajanje in čiščenje komunalnih odpadnih voda na območjih, ki so v državnem programu opredeljena kot območja, ki morajo biti opremljena s kanalizacijo, skladno z evropskimi direktivami na področju odvajanja in čiščenja odpadnih voda, in s predpristopno pogodbo ter ciljem zmanjšanja vplivov na okolje.

 

Kot je na torkovi novinarski konferenci poudaril župan Občine Radlje ob Dravi, vodilnega partnerja v projektu, Alan Bukovnik, bo imela izvedba investicij skupine projektov neposreden vpliv in učinke na kakovost pitne vode in zdravje ljudi, razvoj in prihodke iz turizma, vrednost nepremičnin, kmetijsko dejavnost, zmanjšanje onesnaženosti naselij in okolja, estetsko vrednost in rekreacijske možnosti. Pričakovati je, da bo vse to več kot ugodno vplivalo na razvoj podeželja v tem delu Slovenije. V okviru podprojekta je v Občini Radlje ob Dravi  predvidena izgradnja kanalizacijskega sistema v skupni dolžini 8.638 metrov. V okviru projekta bosta zgrajena povezovalna voda iz aglomeracij Zg. Vižinga in Vuhred na čistilno napravo. Prav tako je predvidena izgradnja čistilne naprave za čiščenje odpadnih voda naselij občine Radlje ob Dravi. Velikost čistilne naprave bo znašala 6.600 PE in bo dosegala učinek čiščenja zahtevanega z veljavno zakonodajo. Zaradi razgibanih terenskih razmer na določenih mestih bodo potrebna tudi nova črpališča. Sprejemnik očiščene vode iz čistilne naprave je reka Drava. Polno obratovanje sistema je planirano od meseca oktobra 2014 naprej.

 

Po novinarski konferenci je sledil podpis pogodbe z izvajalcem del, podjetjem Riko, d.o.o..

 

»Operacijo delno financira Evropska unija, in sicer iz Kohezijskega sklada«. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja okoljske in prometne infrastrukture  za obdobje 2007-2013, razvojne prioritete »Varstvo okolja – področje voda«, prednostne usmeritve »Odvajanje in čiščenje komunalnih voda«.

 

Oglejte si tudi