Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
9°C
JUTRI
25°C
9°C
Oceni objavo

Atilova pot

Hunski kralj Atila, nezaustavljiv, neomajen osvajalec, je zastal ob pogledu na očarljivost pokrajine pod Kapelo. Sodeč po zelo živem ljudskem izročilu in nekaterih zapisih domačinov, se je hunski kralj Atila (imenovan tudi "bič božji") na enem od vojaških pohodov ustavil na Kapeli.


Lahkotna pot vodi od preše na Kapeli, mimo cerkve sv. Marije Magdalene, v skrivnostni gozd. Tam naj bi nekoč stala njegova trdnjava, obdana s trojnim obzidjem. Skrita pod vzpetino v gozdu skriva zaklad, ki ga čuvajo trije bori. Najdite ga, začutite svojo düšo.


ZNAMENITOSTI NA POTI

Wambergerjeva zidanica. Kapelski Vrh 103 je zidanica z večstoletno zgodovino. Na oboku v klet je še danes vidna letnica 1659, takrat je bilo zgrajeno gospodarsko poslopje s kletjo. Preša je iz leta 1842. Prvi gospodarji so bili Propsti iz Avstrije, zidanica je bila 1945 nacionalizirana, hišni inventar je bil takrat prodan. Leta 1975 so zidanico kupili Wambergerjevi, kateri v njej živijo še danes, zidanica je pod spomeniškim varstvom.

Spominska plošča posvečena pesnici Ljudmili Poljanec - Nataši dolgoletni učiteljici na Kapeli, se nahaja na zgradbi stare šole. Njena rojstna hiša v bližini župnišča je danes zapuščena, v njej pa je pesnica živela in delovala od leta 1874 do 1948.

Spomenik žrtvam NOB je obeležje vsem padlim borcem in talcem 1941- 1945.


Razgledna točka Kapelski Vrh (312 m). V lepem vremenu je vidnih 45 okoliških cerkva, pogled pa seže vse do Blatnega jezera in Jeruzalema v Prlekiji.

Vinska klet Kapela je prva okrogla vinska klet v Sloveniji, zgrajena leta 1959. Vinogradniška in vinarska tradicija kraja sega že v leto 1300.


INFORMACIJE O POTI:

Dolžina: 4 km (krajša pot - pot nazaj na glavno cesto) 5,5 km (daljša pot - Hlaponci)

Čas hoje: 2-3 ure (čas za iskanje zaklada in drugih skrivnosti ni vštet)

Izhodišče: Radenci, odsek za Kapelo


Oglejte si tudi