Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
3°C
NED.
14°C
1°C
Oceni objavo

PROJEKT Zeliščni vrt Posavja

Društvo kmečkih žena Arnika, Svibno je partner v projektu Ustvarimo zeliščni vrt Posavja
Društvo kmečkih žena Arnika je lani spomladi prejelo povabilo Mestnega muzeja Krško k sodelovanju v projektu Ustvarimo zeliščni vrt Posavja. Z veseljem smo se priključile k projektu, na katerem sodelujejo tudi vsa ostala društva kmetic iz Posavja. V pogovorih smo namreč ugotovile, da je poznavanje zelišč in njihove uporabe bolj slabo, zato smo same k sodelovanju povabile še Podružnično šolo Svibno, ker treba je začeti že pri najmlajših. Konec aprila smo na šolskem vrtu skupaj določili manjšo parcelo za zeliščni vrtiček. Najprej smo jo temeljito prekopale, odstranile kamenje in pognojile.

Čez nekaj dni smo se sestale, da bi na osnovi pregledane literature določile obliko vrtička ter izbrale material, s katerim bi ga ogradile in oblikovale stezice med posameznimi sklopi zelišč. Še isti teden smo ob pomoči naših močnejših polovic vrtiček do konca uredile. S pomočjo kostanjevih desk smo gredo razdelili na več delov, v sredini pa oblikovali krog. Pri delu so se nam za kratek čas pridružili tudi učenci POŠ, s katerimi smo že kovali načrt za sajenje. Odločili smo se za zelišča, ki jih poznamo in imamo doma. Proti koncu maja je bil vrtiček že zasajen. Polovico rastlin smo prispevale in zasadile same, drugo polovico pa otroci, ki so nato do konca šolskega leta posajene sadike pridno zalivali, da so se dobro ukoreninile, k vsaki od sadik pa so s pomočjo učiteljic postavili tablice z imeni rastlin.

 

15. oktobra je Andragoški center Slovenije na našem zeliščnem vrtu posnel prispevek, kako krajani oziroma društvo sodeluje s šolo in kako starejši svoje znanje prenašajo na mlade (medgeneracijsko sodelovanje). Ob tej priložnosti so otroci vzgojena zelišča porezali in jih pod budnimi očesi svojih učiteljic dali sušit na primerno mesto. Nekatera od njih so uporabili za čaj, ki so ga popili na tradicionalnem slovenskem zajtrku. Posamezni primerki vseh zelišč pa pravilno obteženi čakajo na izdelavo herbarija, ki bo ostal v šoli. To pa je že druga faza projekta.

Oglejte si tudi