Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
1°C
SOB.
13°C
4°C
Oceni objavo

Celjski grofje v Radečah

Celjski grofje predstavljajo najbolj znano in najbolj pomembno plemiško in vladarsko rodbino, katere matična posest se je nahajala na območju današnje Slovenije.


In z gledališko igro Celjski grofje je igralska skupina Društva Trg Sevnica v četrtek gostovala v Domu kulture v Radečah. Po literarni predlogi Bratka Krefta sta dramo za oder priredila Sinjo Jezernik, sicer tudi režiser igre, in Oskar Zoran Zelič.

 

Devetnajst nastopajočih je v dvourni predstavi skozi pet dejanj prikazalo delovanje celjske dinastije, ki se je povzpela v evropske vrhove plemstva in ki je postavila proces proti Veroniki Deseniški v anale kot prvi zabeležen čarovniški proces na Slovenskem. Še zanimivost: Celjski grofje so imeli dobrih sto let kot posestvo na Štajerskem v lasti tudi Radeče, tedaj trško naselje, v času 1336– 1456.

 

Abonmajska predstava je bila za gledalce predvsem zgodovinskega poduka, a je skozi zgodbo, postavljeno v čas treh dni, marsikdo prepoznal tudi vloge denarja, moči, razuzdanosti in koristoljubja aktualnega časa. Ob koncu se je v imenu radeških gledališčnikov Katja Čeč zahvalila sevniškim igralcem. Gledališko društvo Radeče je s Celjskimi grofi nadomestilo načrtovano Möderndorferjevo komedijo »Mama umrla dvakrat«, v aprilu pa bo po velikonočnih praznikih na ogled še Molièrov »Priložnostni zdravnik«.

Oglejte si tudi