Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
9°C
JUTRI
25°C
11°C
Oceni objavo

Naravne znamenitosti občine Puconci

V občini Puconci se srečujeta ravninski in gričevnati svet. Če se bomo na izlet po občini odpravili iz Puconcev, bomo hitro opazili značilne travnike. Zanje so tla tod najprimernejša, saj jih napaja Puconski potok, ki je v preteklosti tudi poplavljal. Če se povzpnemo na bližnji hrib, se lahko na drugi strani spustimo spet v ravninski predel, kjer se v poletnih mesecih lahko osvežimo pri katerem od znanih in vzdrževanih vodnih izvirov.


Dežela izvirov

V gozdu med Moščanci in Dólino se nahaja izvir Mrzlek, ki je dobil ime po hladnem zraku in mrzli vodi, ki tudi v najbolj vročih poletnih dneh ohranja svežino.


V gozdu med Pečarovci, Mačkovci in Prosečko vasjo je izvir Zdrava voda. O njem legenda pravi, da se človeku, ki se umije z vodo iz njega, povrne sluh. Nadalje legenda pripoveduje o vasi Jurinci, ki naj bi ob izviru obstajala v 13. stoletju.


V gozdu med Pečarovci, Šalamenci in Vanečo je izvir Pernjek, ki so ga domačini uporabljali kot vir pitne vode. Leta 2005 so ga v okviru programa Phare obnovili. Ob železniški progi v Moščancih, na nekdanji postaji, je izvir vode, ki so ga pred dobrim stoletjem uporabljali železničarji za oskrbovanje parnih lokomotiv, z vodo iz njega pa so se osvežili tudi potniki.


Gozdovi

Za ljubitelje narave so v občini Puconci blagodejno pribežališče tudi tukajšnji gozdovi. Poleg že omenjenih je takšen gozd Vadaršček pri Vadarcih.


Hribi

Sicer nizki, a gosto posejani hribi v gričevnatem delu občine popotniku omogočajo, da lahko hitro zapusti senčnate gozdove in se razgleda po okolici slikovite kulturne krajine. Poleg bodonskega in pečarovskega hriba ter Drvaričevega brega nad Vadarci je med najbolj obiskanimi hrib Kamenek (394 m) nad Kuštanovci.


V Kuštanovcih deluje kop silikatnih peskov, kjer je v stenah peskokopa moč videti sloje odloženih sedimentov nekdanjega panonskega morja.


Na Vaneči je še hrib Vrbnjek, s katerega se lahko ozremo po bližnji okolici.Oglejte si tudi