Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
4°C
JUTRI
16°C
-1°C
Oceni objavo

Varianta Jakobove poti na Brezje preko Sv. Jakoba nad Preddvorom

Ste ob poteh v Preddvoru in okolici opazili rumene puščice in se sprašujete, kaj pomenijo? Bolj natančni opazovalci ste gotovo opazili tudi nalepke školjk in smerne tablice ter tako ugotovili, da skozi naše kraje po novem vodi Jakobova pot.
Pobudnika variante Jakobove poti na Brezje preko Sv. Jakoba nad Preddvorom sta Franceska in Vladimir Žumer z Zgornje Bele, ki sta pot tudi trasirala, pri čemer sta, kolikor se je dalo, sledila starim pešpotem. Blagoslov za ta del Jakobove poti je že lani pri maši na Sv. Jakobu podelil kardinal Franc Rode, letos so romarsko pot markirali in označili, v prihodnosti pa jo nameravajo opremiti še z info tablami ter izdati zgibanko z zemljevidom.

Varianta Jakobove poti na Brezje preko Sv. Jakoba nad Preddvorom se začne pri cerkvi sv. Jakoba v Hrašah pri Vodicah, kjer se odcepi od Prekmursko-štajerske veje slovenske Jakobove poti (od Prekmurja preko Štajerske v Ljubljano). V prvi etapi vodi iz Hraš pri Vodicah k cerkvi sv. Jakoba nad Preddvorom, v drugi etapi pa se pri cerkvi Marije Pomagaj na Brezjah priključi izvirni gorenjski veji Jakobove poti (iz Ljubljane preko Škofje Loke do Brezij in naprej na Višarje).
Potek poti:  Hraše pri Vodicah - vodiška gmajna – Voklo – Šenčur - Srednja vas – Luže – Olševek – Preddvor - Sv. Jakob nad Preddvorom – Preddvor – Mače – Bašelj – Trstenik – Goriče – Golnik - Senično – Udinboršt – Sebenje – Križe – Kovor – Brezje (46 km; 2 enodnevni etapi).

Na začetku, na večjih križiščih in v sredini vasi, skozi katere poteka, je pot označena s standardnimi smernimi tablami, ki jih je pripravilo Društvo prijateljev poti sv. Jakoba v Sloveniji (vodita ga Marjeta in Metod Rigler iz Ljubljane), celotna pot pa je na skoraj vsakih dvesto metrih označena s standardnimi rumenimi puščicami in nalepkami školjk. Pisna soglasja za sam potek in označitev poti so dale občine Vodice, Šenčur, Preddvor, Kranj in Tržič, omenjeno društvo pa je prispevalo kovinske smerne table, nalepke školjk in barvo ter nudilo vso ostalo podporo. 
Podroben opis poti si lahko preberete v priloženem dokumentu, več podatkov o Jakobovih poteh v Sloveniji, napotke za romanje in tako imenovani romarski potni list – credencial, v katerega vstavljate žige in datume prehojenih poti, pa dobite v Društvu prijateljev poti sv. Jakoba v Sloveniji (http://www.jakobova-pot.si/).
Petra Lombar Premru

Oglejte si tudi