Logo MojaObčina.si

Preddvor

DANES
4°C
-6°C
JUTRI
6°C
-6°C
3545

Matej Arh iz Mač 6. na svetovnem prvenstvu v paraplezanju

Moskva je bila med 15. in 22. septembrom prizorišče svetovnega prvenstva v športnem plezanju, ki se je začelo z nastopi paraplezalcev. Slovenske barve je na najpomembnejši tekmi letošnjega leta zastopal tudi naš občan, Matej Arh iz MačMatej Arh, sicer član AO PD Kranj naj bi nastopil v kategoriji omejitve gibanja RP1, vendar so ga na klasifikaciji pred tekmovanjem premestili v zahtevnejšo kategorijo RP2. Zanimivo je, da je Američanka z identično poškodbo nastopala v RP1. Pred svetovnim prvenstvom je letos nastopil še na dveh tekmah svetovnega pokala, in sicer v avstrijskem Innsbrucku in francoskem Brianconu, kjer je zasedel 6. mesto.

Po lanski sezoni brez tekem je Matej in ostala reprezentanca letos opravila zelo obsežne priprave. Kljub odlični formi pa je končni rezultat odvisen od številnih dejavnikov. Poleg omenjene klasifikacije močno vpliva tudi postavitev samih plezalnih smeri, morebitna nova konkurenca in dnevna forma. Pred prvenstvom so bile napovedi tako nehvaležne, tiha želja pa je bila uvrstitev v finale. Plezanje v ruski prestolnici je na koncu zadoščalo za odlično 6. mesto.

Selektor Jurij Ravnik je po tekmi povedal: "Matej je tudi v Rusiji odplezal solidno, na robu finala, pa vendar malo premalo. Gotovo bi ob boljšem dnevu lahko tudi presenetil, a tokrat se pač ni izšlo po željah. Je pa tudi on v zelo težki kategoriji glede na paraparezo. Vsekakor mu za borben nastop lahko le čestitam.«

"Na splošno sem s svetovnim prvenstvom zadovoljen. Vedel sem, da moram imeti idealen dan za možnost uvrstitve v finale, a ga nisem imel. Imel sem dober dan in uvrstitev nekako odraža moj trenutni doseg v tej kategoriji," je ocenil 27-letnik nekdaj perspektiven alpinist, ki ima po nesreči v zaledenelem slapu paraparezo, delno prekinitev hrbtenjače, zaradi česar od popka navzdol uporablja le 30 odstotkov mišic, delno lahko premika noge, ne more pa uporabljati bokov, gležnjev, zadnjice in večine mišic nog. 

Poleg plezanja se ukvarja tudi s košarko na vozičkih, kjer je prav tako član slovenske reprezentance in italijanskega kluba Castelvecio, v prostem času pa ga lahko srečamo tudi na električnem gorskem kolesu, s katerim se hitro in spretno spušča po preddvorskih trejlih, pozimi smuča na snegu, poleti pa na vodi.

Klemen Arh

vir objave: spletna stran občine Preddvor

Foto: osebni arhiv Mateja Arha

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi