Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Preddvor
DANES
20°C
9°C
JUTRI
22°C
7°C
Oceni objavo

Člani TD Kokra so izdelovali polstene klobuke

Kokrjani smo raztreseni po pobočjih doline Kokre in nimamo prav veliko prilik da se srečujemo in družimo. Tisti, ki hodimo k Sveti maši kakšno rečemo pred cerkvijo, k druženju pa veliko prispeva kokrško Turistično društvo s svojimi pestrimi dejavnostmi. Ena od njih je že tradicionalno vsakoletni tečaj polstenja. Kokrjanom veliko pomeni tudi možnost komuniciranja po elektronski poti in tako nam je v začetku novembra naša zvesta članica in mentorica Milena Jenko poslala naslednje povabilo:

Pozdravljeni, leto gre h koncu in rada bi vas povabila na tečaj polstenja. Letos vabim predvsem moški del članov društva k izdelovanju klobukov. Prvega decembra 2018 se dobimo pri meni doma v Potočah 41, ob 9. uri. Vse kar potrebujete je približno štiri ure časa in dobro voljo.”

V preteklih letih so na teh tečajih sodelovale predvsem ženske, ki so ponosno prinašale domov copate, torbe….letos pa je bil še posebej nagovorjen moški del, saj naj bi si tečajniki zase sami izdelali čisto »ta prave« in uporabne klobuke, tako za doma kot tudi za “med  ljudi”. Tistim, ki nam naravna zaščita lasišča iz leta v leto bolj peša, se je ponudba zdela še posebej zanimiva. O polstenju nisem vedel prav nič, pa zato o tem nekaj besed.

Polstenje volne ali filcanje je ena od najstarejših tehnik za izdelavo tkanine. Stara je približno 8000 let. Tehniko polstenja volne uporabljajo nomadski narodi v Aziji in narodi južne Amerike. Postopek je še vedno enak tistemu iz preteklosti: strižena, neobdelana volna ovc, kamel, lam, alpak…se v kombinaciji z vodo in milom in ob močnem drgnjenju začne sprijemati in nastane kompaktna osnova – polst.

Naša mentorica Milena in njena pomočnica, sestrična Maja Šolar, sta rojeni Jezerjanki in pravita, da se je veščina polstenja na Jezersko prenesla iz Solčavskega. Še ena oblika sodelovanja, ki je preko naše avtohtone ovce, jezersko solčavske pasme, v preteklosti povezala dve sosednji alpski dolini, ki so ju nekateri pred kratkim želeli ločiti kar z državno mejo.

Kljub obetavnim moškim prijavam sva se tečaja udeležila le dva najbolj hrabra, poleg mene še sveži upokojenec Janez Sluga, ostali so se z bolj ali manj resnimi izgovori opravičili ali poslali boljše polovice, tako, da je bilo na tečaju tokrat spet nekaj krat več žensk.

Midva sva se lotila dela z resnim namenom, da si narediva dober klobuk za praktično uporabo, kar nama je tudi uspelo in že težko pričakujeva primerno vreme, da ga bova tudi pokazala v javnosti. Tudi ženski del je izdelal prav elegantne izdelke, od klobukov modernega modnega trenda do umetniško okrašenih torb.

Moram pa priznati, da smo štiri ure neutrudno “peglali”, močili in spet sušili, pa zvijali in ožemali, celo po tleh metali ubogo volno, ki pa se je pod težo naše obdelave neverjetno močno povezala in sprijela v kompakten in lep izdelek. Če nas nebi Milena vmes postregla z okusno in lepo pripravljeno malico, bi težko vzdržali do konca.

Kljub “trdemu delu” je čas hitro mineval, vzdušje je bilo sproščeno in nasmejali smo se prenekaterim šalam, posebno ko smo ugotavljali kako sta velikost glave in pamet medsebojno povezani, pa katero je klobuk pomladil, pa o možnosti prireditve modne revije z našimi klobuki, pa še kaj….o tem pa naslednje leto.

Stane Bergant
Foto: Jana Žebovec

 

Oglejte si tudi