Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
4°C
JUTRI
16°C
-1°C
Oceni objavo

Preddvor visoko nad slovenskim povprečjem na področju ločenega zbiranja gospodinjskih odpadkov

Slovenija je v letu 2012 ločeno zbrala 46 odstotkov vseh gospodinjskih odpadkov, leta 2016 pa že 57 odstotkov. V sedmih občinah, to so Vrhnika, Preddvor, Gorenja vas-Poljane, Log-Dragomer, Borovnica, Makole in Šenčur, pa so močno presegli slovensko povprečje in ločeno zbrali več kot 80 odstotkov gospodinjskih odpadkov. Tako so pokazali prvi rezultati Lokalnega semaforja podnebnih aktivnosti 2018. Gre za spletno aplikacijo, s katero lahko občine v Sloveniji celovito preverijo, kako uspešne so pri izvajanju podnebnih ukrepov.

Lokalni semafor podnebnih aktivnosti je spletna aplikacija, ki prikazuje izvajanje ukrepov energetske prenove stavb, širitve kolesarskih mrež ter druge ukrepe za zmanjševanje emisij toplogrednih plinov v posameznih občinah. Portal prikazuje aktivnosti občin na področju blaženja podnebnih sprememb s 56-imi kazalniki, 47 od teh je prikazanih za vse občine v Sloveniji.

Spremljanje uspešnosti ukrepov je bilo do sedaj izjemno zahtevno, saj so bili podatki razdrobljeni po različnih virih, s to aplikacijo pa je to bistveno bolj pregledno. Na enem mestu so namreč zbrani vsi podatki, tako tisti iz javnih evidenc kot tudi tisti, ki jih vnašajo občine same. Predstavljeni so na pregleden način - razdeljeni so na osem področij: stavbe, promet, kmetijstvo, gozdarstvo, industrija, odpadki, električna energija, pridobljena iz obnovljivih virov, ter daljinsko ogrevanje.

Lokalni semafor podnebnih aktivnosti so razvili na Institutu Jožef Stefan v okviru projekta LIFE Podnebna pot 2050. Uporaba je za občine brezplačna, lahko ga celo dopolnijo še s svojimi podatki in tako pridobijo še bolj poglobljeno sliko.
Povezava do Lokalnega semaforja podnebnih aktivnosti
https://semafor.podnebnapot2050.si/

Vir: Lokalni semafor podnebnih aktivnosti

in www.zurnal24.si/zdravje/eko-koticek (6.10.2018)


 

Oglejte si tudi