Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
10°C
JUTRI
14°C
1°C
Oceni objavo

Josipinin duh zavel po Preddvoru

Kulturno društvo Josipine Turnograjske, ki ga vodi predsednica ddr. Mira Delavec Touhami, je v sodelovanju z Občino Preddvor in Zavodom za turizem Preddvor, v petek, 1. junija, pripravilo izjemen Prvi mednarodni simpozij v gradu Hrib in večerno prireditev z bogatim kulturnim programom na gradu Turn v Preddvoru, v čast vsestranske umetnice Josipine Urbančič Turnograjske. Letos mineva 185 let od rojstva prve slovenske pesnice, pisateljice in skladateljice.
Spoštovanje do izjemne mlade slovenske umetnice in do vseh, ki se v zadnjih 16 letih trudijo za ohranjanje njene sporočilnosti in širjenje slovenske kulturne dediščine, je z obiskom izrazil predsednik RS Borut Pahor.  

 

Na 1. Mednarodnem simpoziju o Josipini Turnograjski so ugledni strokovnjaki iz Nemčije, Avstrije in Slovenije razpravljali o Josipinini umetniški zapuščini, socialnem okolju v katerem je živela in ustvarjala, o oblačilni kulturi v njenem času, o sledeh, ki jih je pustila tako na domačih kot poteh v Gradcu, kjer je 1. junija 1854 v starosti 21 let, umrla. Ob tej priložnosti je izšel tudi zbornik o Josipini Urbančič Turnograjski z naslovom Kdor dušno živi ne umrje, ki ga je na večerni prireditvi predstavil sourednik dr. Franc Križnar. S prispevki so na simpoziju  sodelovali prof. dr. Stane Granda, ddr. Mira Delavec Touhami, prof.ddr. Igor Grdina, prof.dr. Milena Mileva Blažić, Kasilda Bedenk, prof., dr. Franc Križnar, asist. Dr. Tjaša Ribizel, prof. dr. Henrik Neubauer, dr. Bojan Knific in mag. Miha Markelj.

 

»Vsi predavatelji na simpoziju so predstavili nov pogled na našo Josipino. Odprle so se tudi nove teme, nove želje, tako da se veselimo nadaljnjih raziskovanj s področja  njenega življenja in širšega prostora,« je po simpoziju povedala drr. Mira Delavec Touhami. Veseli jo, da so obiskovalci simpozija in zaključne prireditve začutili duh Josipine in njeno sporočilnost, ki je, kot pravi ddr. Delavec Touhami, »da je pomembno, da negujemo slovenski jezik, da smo ponosni, da smo Slovenci in da prenašamo slovensko kulturno dediščino na nove generacije.«

 

Vabilu KD Josipine Turnograjske na zaključno prireditev na gradu Turn, se je odzval predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. V slavnostnem govoru je poudaril veliko vlogo in pomen, ki ju ima Josipina v slovenskem literarnem  prostoru in sporočilnost njenih del v medsebojnem povezovanju,  ljubezni in strpnosti, za kar se je tudi Josipina v vsem svojem, sicer kratkem življenju, močno prizadevala. »Slovenski narod mora znati živeti za ideale, nakaterih gradi svojo prihodnost, saj so duhovna hrana, ki ohranja notranjo kondicijo posameznika in posredno celega naroda. Verjeti je potrebno v poslanstvo, ki ga ima vsak posameznik, in ga pri tem vzpodbujati, saj le tako kot narod lahko obstanemo in rastemo,« je med drugim povedal predsednik RS Borut Pahor.

V vsebinsko bogatem kulturnem programu, ki ga je vodila Saša Pivk Avsec,  sta ddr. Mira Delavec Touhami in gledališki ter filmski igralec Pavle Ravnohrib pripravila sprehod skozi čas, skozi besede zapisane v pismih, ki sta si jih namenjala Josipina in njen Lovro. Mira je v vlogi Josipine predstavljala čas sredine 19. stoletja, Pavle Ravnohrib pa odslikaval sporočilnost Lovrovih pisem v današnjem času. Pisma, ki sta si jih zaljubljenca pisala, so bila dolga od 15 do 25 strani.

Josipina ima še živa pranečakinjo Marinko Dolžan Šitum, ki je bila prisotna na prireditvi in prapranečaka dr. Vitala Ašiča, ki živi v Argentini. Oba sta obujala spomine na svojo praprateto.   

Josipinino Zdravlico so zapeli člani Vokalne skupine Kokrčan ob klavirski spremljali Lare Križaj, v izvedbi sopranistke Martine Burger in pianistke Aleksandre Naumovski Potisk smo med drugim slišali Josipino pravljico Rožmanova Lenčica, svoj prispevek pa so k prireditvi dodale tudi domače pevke Ženskega pevskega zbora Josipine Turnograjske Društva upokojencev Preddvor, ki se je po Josipini poimenoval ob deseti obletnici delovanja.

 

»Josipina Turnograjska v lokalno okolje ne prinaša samo svojih idej in svežine, ampak tudi možnost nadgradnje turističnih produktov in širšo prepoznavnost kraja. Zato si v KD Josipine Turnograjske v prihodnosti želimo še večjega sodelovanja z lokalno skupnostjo, saj le s skupnimi močmi lahko taki projekti  v prostoru živijo in delujejo«, je sklenila razmišljanje ddr. Mira Delavec Touhami, predsednica KD Josipine Turnograjske. Težko je prešteti vse ure, ki jih je presedela ob prebiranju Josipininih pisem, težko prešteti vse črke, ki jih je zapisala v knjige o njej in kar težko razumeti njeno predanost ter finančno skrb tako za Josipinin grob v Gradcu, izdaje knjig, zbornika in še marsičesa.

 

Oglejte si tudi