Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
5°C
JUTRI
22°C
6°C
Oceni objavo

12. Srečanje pri čebelarski lipi

Preddvor, 24.septembra 2017 – V Preddvoru so se danes na tradicionalnem, 12. Srečanju pri čebelarski lipi zbrali čebelarji, njihovi podporniki in prijatelji. Zbrane je je najprej nagovoril predsednik Čebelarskega društva Fran Lakmayer Preddvor Jožef Kokl, ki je poudaril pomen čebelarstva za človeštvo in se zahvalil članom za dejavnost. Spregovoril je o Franu Lakmayerju, ki je bil pred dobrim stoletjem kot preddvorski župnik tudi mentor preddvorskim čebelarjem - pred 110 leti je izdal priročnik Umni čebelar, ki je bil v več ponatisih izdan v ogromnih nakladah in je še danes uporaben vir nasvetov. Dejal je, da so preddvorski čebelarji lani sodelovali pri zasaditvi lipovega drevoreda v grajskem parku, za katerega so predlagali, da bi dobil ime po Lakmayerju, kar je Občinski svet potrdil. Predsednik čebelarjev se je še enkrat več zahvalil županu Miranu Zadnikarju za sodelovanje - slednji si je s podpiranjem čebelarske dejavnosti pred kratkim prislužil naziv Naj župan čebelar Gorenjske. Župan je ob tem dejal, da je vesel dobrega sodelovanja ter da je pred leti, ko je prvič od društva v dar prejel panj čebel, spoznal, da z njimi ni malo dela, zato jih je oddal v rejo. Tako je storil tudi letos, posvetil  pa se jim bo, ko se bo upokojil in bo imel za to dovolj časa. Predsednik Čebelarske zveze Gorenjske Anže Perčič pa je v svojem nagovoru pohvalil preddvorske čebelarje, tukaj pogreša le čebelarski krožek, torej prenašanje znanja in navdušenja na mladino.

Na Srečanju pri čebelarski lipi vsako leto podelijo tudi odlikovanja zaslužnim članom: letos so plakete prejeli Tomaž Kokl, Anastazija Kokl, Aleš Okšlar in Miladin Mladenov, najvišje priznanje, to je plaketo Frana Lakmayerja za posebne zasluge pa bodo naknadno izročili Ivanu Nahtigalu, ki se srečanja ni mogel udeležiti.

Zaradi negotovega vremena je bila prireditev v avli vrtca, s kulturnim programom pa so jo prijetno popestrili učenke in učenci Osnovne šole Matije Valjavca pod mentorstvom učiteljice Bojane Korent. Srečanje so sklenili z zakusko in sproščenim druženjem.

Oglejte si tudi