Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
0°C
JUTRI
15°C
-3°C
Oceni objavo

Legendarna Avsenikova pevka Marija Ahačič Pollak bo po šestih desetletjih sklenila glasbeno pot

Agencija Media butik iz Preddvora v sodelovanju z Občino Tržič pripravlja Veliki koncert Marije Ahačič Pollak z damami domače glasbe in gosti, ki bo v petek, 11. septembra 2015, ob 19. uri v Dvorani tržiških olimpijcev v Tržiču.
Stanka Kovačič, Ingrid Brueggemann Huberti, Joži Kališnik, sestre Potočnik (Erna Kramer, Jelka Potočnik, Tatjana Vidmar), Jožica Brdnik, Jožica Gabrijel Vidic, Cita Galič, Erika Zakonjšek Klančar, Barbara Kolarič, Majda Petan, Majda Renko Petrič, Hermina Šegovc in Brigita Vrhovnik Dorič so dame domače glasbe, ki so vsaka v svojem ansamblu pred desetletji pustile neizbrisen pečat, nekatere pa so aktivne še danes. Dame, ki se bodo s svojim samostojnim in skupnim nastopom poklonile Mariji Ahačič Pollak ob odločitvi, da po šestdesetih letih sklene bogato glasbeno kariero, ki sta jo najbolj zaznamovali skladbi Tam, kjer murke cveto in Tečejo, tečejo nitke. Ustvarila in zapela je še številne druge.

»Mislim, da nekatere pogrešajo trenutke razdajanja na odru, nekatere ne, ampak vse rade pridemo in podoživimo tisto slavo in pozornost, ko smo bile mlade,« pravi Marija Ahačič Pollak o damah domače glasbe, ki so tkale narodno-zabavno glasbo in so vse postale priljubljene v slovenskem prostoru. 

»Prihodnje leto bo 60 let, odkar sem prvič zapela murke. In še vedno se spomnim, kako so se mi tresle noge, ko sem stopila na oder v Studiu 14. Ampak  Slavko Avsenik mi je povedal, da so se tudi njim tresle noge, kar jaz nisem opazila. Kdo bi si mislil, da so  oni imeli tremo. Jaz sem imela veliko tremo,  kajti to je bil en izreden dogodek,« se prve avdicije na radiu danes spominja Marija Ahačič Pollak, ki je znana po izjemni interpretaciji. »Pesem mora biti zapeta skozi oči.  Pesem moraš povedati ljudem,« rada reče.

Marija Ahačič Pollak je ob pomoči organizatorjev, Občine Tržič in Agencije Media butik, z vso skrbnostjo in veliko predanostjo sestavila program velikega koncerta, ki bo v petek, 11. septembra 2015, ob 19. uri v Dvorani tržiških olimpijcev, v njenem rodnem Tržiču.

Poleg dam domače glasbe se ji bodo na odru pridružili tudi pevec Slovenskega okteta Janez Triler, Trio Jožeta Burnika, Anja Burnik, Jože Galič, Jodel Express, Pihalni orkester Tržič, Foklorna skupina ISKRAEMECO Kranj, večkratna državna prvaka v latinsko ameriških in standardnih plesih Anja in Matej Pritekelj,  besede pa bo v šopek povezal Matjaž Merljak.

Glasbeno zasedbo z omenjenimi imeni bo težko še kdaj videti skupaj na odru, zato lahko že sedaj zapišemo, da gre za zgodovinski in neponovljiv dogodek, ki ga ne gre prezreti.

Vstopnice po 10 evrov so v predprodaji v TPIC Tržič, v Gostilni in piceriji Kozuc v Tržiču, v TIC Medvode, v TIC Kamnik, na Turizmu Škofja Loka, v KGZ Sloga Kranj, lahko pa jih naročite tudi v Agenciji Media butik na telefonski številki 051/697-737. Na dan koncerta bo cena vstopnic 12 evrov.

Vstopnice bo možno kupiti tudi v času Šuštarske nedelje, 6. septembra, v poslovalnici TPIC Tržič. 

 

Marija Ahačič Pollak je pred šestimi desetletji prvič okusila čar glasbenih odrov. Na radijski avdiciji ji je uspelo navdušiti brata Avsenik, da sta jo sprejela v svoj ansambel, z njim je posnela legendarno skladbo Tam, kjer murke cveto. Pot jo je kmalu zatem peljala za ljubeznijo v daljno Kanado, kjer ni pozabila slovenske besede in pesmi. Redno se je vračala v svoj rodni Tržič, spočila oči na slovenskih gorah, vseskozi pisala besedila in si tako lajšala dušo daleč od doma. Z možem Petrom si je v Torontu ustavila družino, hčerki Andra in Monika sta navdušeni nad mamino domovino. Danes vse več časa preživi v Sloveniji, vesela je, da ima še živo sestro in sorodstvo, obnovila je tudi mnogo starih prijateljstev. Še vedno je aktivna na radiu Glas kanadskih Slovencev, z vokalno skupino Plamen, ki jo vodi že 25 let, pa bo drugo leto avgusta gostovala po Sloveniji. 

 

NITKA SPOMINA IZ MARIJINE KNJIGE O CVETOČIH MURKAH, KI NISO KUMARE

»Z Avseniki sem prepotovala celo Slovenijo. Šli smo od vasi do vasi, včasih smo imeli kar po štiri koncerte na dan. Ljudje so še posebno imeli radi, kadar sem zapela pesem »Tam, kjer murke cveto«, in so me klicali kar Murka. Ta pesem je bila tudi prvi pevski hit Avsenikovega ansambla. Nekateri Štajerci pa niso vedeli, da je murka prelepa gorska cvetlica. Dolgo časa so mislili, da Avseniki pojejo o kumarah. Da to velja, sem še čez mnogo desetletij videla v Združenih državah.«

 

Oglejte si tudi