Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
23°C
5°C
Oceni objavo

Gregorjevo in "Vuč u vudo" na Zg. Beli pri Preddvoru

Tradicionalno praznovanje gregorjevega bo letos potekalo na novi lokaciji in bo podkrepljeno z etnološkim izročilom.
Dogajanje 11. marca 2023, na predvečer gregorjevega, z gradu Dvor in jezera Črnava selimo na Zgornjo Belo ob potok Belica, kjer je bil običaj »Vuč u vudo« med belskimi obrtniki živ v obdobju med obema vojnama.

Glavno prizorišče bo pri Tomaževi Kajži (Zg. Bela 61), obnovljeni brunarici iz leta 1846, ki jo je ljubiteljski etnolog Tomaž Rehberger pripeljal s Koroške in jo s pomočjo restavratorja Roka Valjavca spremenil v pravo etnološko znamenitost.

Ustvarjalne delavnice izdelave gregorčkov bodo potekale med 16.00 in 17.30 na Petanovi domačiji v neposredni bližini Tomaževe Kajže. Delavnico bodo vodili člani KUD Matije Valjavca Preddvor, otroci pa bodo gregorčke ustvarjali izključno iz naravnih materialov. Zaželeno je, da naravi prijazne materiale prinesejo kar sami.

Na prireditvi »Vuč u vudo«, ki se bo ob Tomaževi Kajži začela ob 18. uri, bodo običaj spuščanja gregorčkov po potoku Belica predstavili direktorica Gorenjskega muzeja Marjana Žibert, ljubiteljski etnolog Tomaž Rehberger in restavrator Rok Valjavec, dogodek pa bodo z glasbo in petjem obarvali učenke in učenci OŠ Matije Valjavca Preddvor. Tudi tokrat seveda ne bo šlo brez prostovoljnih gasilcev PGD Preddvor, ki bodo gregorčke - ob zaključku plovbe po Belici - vrnili njihovim kreatorjem.
Po dogodku bo možen tudi ogled Tomaževe Kajže.
Obiskovalce naprošamo, da upoštevajo navodila redarjev in vozila parkirajo pri Kulturnem domu Bela ter na drugih označenih parkirnih površinah, nikakor pa ne ob cesti in na travnikih.

Oglejte si tudi