Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
9°C
JUTRI
21°C
4°C
Oceni objavo

Slavnostna akademija ob občinskem prazniku

Z večerno slavnostno akademijo je Občina Preddvor še zadnjič letos praznovala občinski praznik 8. septembra, na dan spomina na pričetek osnovnega ljudskega šolanja v Preddvoru leta 1856. Prihodnje leto bo praznični dan 9. julija, rojstni dan prve slovenske pisateljice, pesnice in skladateljice Josipine Urbančič Turnograjske, rojene v Preddvoru leta 1833.

Slavnostna govornica je bila dr. Mira Delavec, avtorica prve znanstvene monografije o Josipini Turnograjski z naslovom Moč vesti. Kot je povedala dr. Delavčeva je v knjigi prvič v celoti prikazana življenjska pot Josipine, prav tako so prvič po njeni smrti, od katere mineva že 155 let, v celoti zbrana vsa njena ohranjena prozna, pesniška in glasbena dela, ki so deležna tudi celovite analize. (posnetek)

Župan občine Preddvor je po zapeti uradni himni Preddvora – Preddvor, moj dom – v izvedbi Cerkvenega pevskega zbora sv. Petra, podelil letošnja občinska priznanja. Za 15 letno delo v igralski skupini KUD Matije Valjavca Preddvor je plaketo Josipine Turnograjske prejel Miha Prestor. S karakternimi vlogami izraža podobo človeka, ki stoji na vrhu in človeka, ki se pretanjeno zna spustiti do najglobljih čustev človeške duše. Miha je tovariški in kot dolgoletni predsednik igralske skupine daje vsem članom elan za prihodnje nastope. (posnetek)

Za več kot 20 letno delo v igralski skupini KUD Matije Valjavca je Petra Lombar prejela plaketo Josipine Turnograjske. Sprva mladostne vloge vražjega dekleta so postajale vse bolj zahtevne in Petra je danes nepogrešljiva v vlogah žensk, ki imajo moč, ki so zgrajene v karakternih podobah, ki sučejo življenje od miline do odrezave ostrine. (posnetek)

Za dolgoletno in gospodarno delo v Prostovoljen gasilskem društvu Preddvor je malo plaketo občine prejel Ciril Zupin. Ciril je gospodarskemu razvoju društva botroval že kot član upravnega odbora od sredine 80-ih let, v letu 1993 pa je postal predsednik in društvo zelo uspešno vodil vse do leta 2008, to je tri mandate, 15 let. V času njegovega predsedovanja je bil zgrajen nov prizidek h gasilskemu domu, s tem pa omogočeni kar najboljši pogoji za delo.(posnetek)

V Prejemnik velike plakete pa je bil Andrej Sodnik, ki se gasilstvu, ter zaščiti in reševanju predaja že 50 let. V tem času je opravil številna izobraževanja in kot prvi v Preddvoru že v 70-ih letih pridobil najvišji cin v državi – višji gasilski častnik. V teh letih je prejel 18 raznovrstnih odlikovanj na področju gasilstva, kot najpomembnejši sta tudi priznanji gasilskih srečanj Evrope iz Avstrije in Madžarske. Za Andreja lahko trdimo, da je v svojem 50 letnem delu društvu pustil največji pečat v skoraj 115 letni zgodovini. Andrej je od leta 1995 tudi poveljnik občinskega štaba Civilne zaščite Preddvor. (posnetek)

Za čudovit večer, prežet z glasbo so v nadaljevanju slavnostne akademije, ki jo je povezovala Saša Pivk Avsec, poskrbeli člani Kvinteta Smrtnik iz Železne Kaple. V Občini Preddvor se nadaljuje praznični mesec september, bogata pa je tudi bera projektov, ki so se pravkar zaključili ali so v fazi priprave. Župan Miran Zadnikar: (posnetek).

Oglejte si tudi