Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-2°C
JUTRI
10°C
2°C
Oceni objavo

Ob občinskem prazniku je izšla knjiga o Franu Lakmayerju, velikanu slovenskega čebelarstva

Ob letošnjem prazniku Občine Preddvor je izšla knjiga o Franu Lakmayerju. Napisala jo je ddr. Mira Delavec Touhami, izdalo pa KD Josipine Turnograjske ob sofinanciranju Občine Preddvor in Zavoda za turizem Preddvor. Predstavitev knjige je bila v petek, 5. junija 2020 v preddvorskem kulturnem domu.
Slovesno predstavitev je pripravila in vodila avtorica knjige ddr. Mira Delavec Touhami, ki je v zadnjih dveh desetletjih dodobra raziskala preddvorsko zgodovino. Potem ko je svoje za življenje dobesedno posvetila Josipini Turnograjski in o njej napisala več knjig, je lani izdala knjigo o rodbini Wurzbach, letos pa je svoj spomenik v knjižni obliki izpod njenega peresa dobil še velikan slovenskega čebelarstva Fran Lakmayer. Na s čebelarskimi prapori obdanem odru so se avtorici uvodoma pridružili sedanji in nekdanji župan Preddvora, Rok Roblek in Miran Zadnikar, direktorica zavoda za turizem Preddvor Ernesta Koprivc, predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč in predsednik Čebelarskega društva Fran Lakmayer Preddvor Jožef Kokl.
Osrednji del dogodka je bil seveda posvečen Franu Lakmayerju. O njem in o doživljanju njegove dediščine ter o čebelarstvu so spregovorili gostje, ki so sodelovali tudi pri zbiranju gradiva in nastajanju knjige: pisci spremne besede predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Gorenjske Anže Perčič in predsednik Čebelarskega društva Fran Lakmayer Preddvor Jožef Kokl, ki je bil pobudnik za nastanek knjige, zaslužna članica preddvorskega čebelarskega društva Vida Studen, ki je že pred časom poglobljeno raziskovala in zbirala gradivo o vzorniku preddvorskih čebelarjev, ter Franc Šivic, ki je prispeval recenzijo in bogato slikovno gradivo. Uvodno besedo je knjigi namenil preddvorski župnik Pavel Okoliš, ki se predstavitve ni mogel udeležiti, je pa zbranim njegovo pismo z blagoslovom knjigi prebrala pisateljica.

Za pristno doživetje Lakmayerjeve dediščine sta poskrbela tudi učenka preddvorske osnovne šole Tereza Lombar in učenec dopolnilne šole slovenskega jezika v Zvezni Republiki Nemčiji Jonathan Hormuth, ki sta prebrala odlomka iz Lakmayerjeve povesti Čebelarji v Ljubočah, katera je v celoti prvič objavljena prav v novi knjigi. Za glasbeno popestritev programa so poskrbele učenki preddvorske šole Eva Tofant in Zala Šenk ter učenka že omenjene šole slovenskega jezika v Nemčiji Laeticia Hormuth.
V knjigi Fran Lakmayer, velikan slovenskega čebelarstva je predstavljeno zanimivo življenje »človeka s češkim srcem in slovensko dušo«, ki je kar 25 let služboval kot duhovnik v Preddvoru. Poleg svojega prvotnega poslanstva se je udejstvoval tudi na drugih področjih, bil je sposoben in srčen čebelar,  gospodarstvenik, kulturni in športni voditelj, med drugim je bil zaslužen tudi za gradnjo preddvorskega kulturnega doma. Njegova knjiga Umni čebelar je prvi sistematični učbenik čebelarstva v slovenskem jeziku, katere namen je bil izobraziti čim več slovenskih čebelarjev, opisi in nauki pa so aktualni in pomembni še danes. Lakmayer je bil svojemu delu zelo predan, živel je zanj in ga opravljal zelo plemenito, ni pa mu bilo do slave, zaradi česar je v današnjem času malo poznan.

Petra Lombar Premru

Foto: Ernesta Koprivc in Petra Lombar Premru

Oglejte si tudi