Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
4°C
JUTRI
16°C
-1°C
Oceni objavo

Prvi pogovorni večer "Naš gost": O šoli, vrtcu, učiteljih ...

"Mislim, da po tem večeru lahko rečemo in zaupamo, da sta preddvorska šola in vrtec v dobrih rokah," je prvi pogovorni večer »Naš gost« sklenila voditeljica Ivka Sodnik. Ob svetovnem dnevu učiteljev, 5. oktobru, je namreč pred mikrofon povabila ravnatelja Osnovne šole Matije Valjavca Preddvor Bogdana Sušnika in njegovo pomočnico za področje vrtca Suzano Delavec. Obiskovalcev je bilo bolj malo, pogovor pa se je kljub temu, ali pa zavoljo tega še bolj, odvijal v profesionalno strokovnem in hkrati sproščenem vzdušju. Voditeljica je gosta najprej povabila, da se predstavita ter pojasnita, kako in zakaj sta pred kratkim prišla v službo v Preddvor, nato pa je pogovor tekel o vlogi in poslanstvu vrtca, šole, učitelja in vzgojitelja v današnjem času, o sodelovanju z lokalno skupnostjo in s starši, kateri se včasih preveč vtikajo v samo strokovnost in težave poskušajo rešiti na nepravi način. "Odprti smo za dialog, lahko vprašajo in bomo poiskali skupno rešitev. Najbolje je, da se gre po vrsti; problem se začne reševati v pogovoru s tistim učiteljem, kjer ima otrok težavo, ne pa z anonimno prijavo na inšpekciji. Naslednji korak je razrednik, potem svetovalna služba in nato ravnatelj. Sicer tudi inšpekcija ni nič slabega, pogovor z nekom, ki odlično pozna zakone, je včasih dobrodošel. Žal pa je človek ob tem tem več dni zaprt v pisarni, kjer pregleduje dokumente in piše poročila, namesto da bi šel med učence," poudarja ravnatelj Bogdan Sušnik.

V pogovor so se vključili tudi obiskovalci. Kdo je pravzaprav odgovoren za vzgojo, za učenje pozdravljanja na primer, je bilo eno od vprašanj, na katero je odgovorila pomočnica ravnatelja za vrtce Suzana Delavec: "Vsi. Primarna celica je zagotovo družina, glede na to, da so starši z otroki manj časa kot vzgojitelji, pa je vloga vrtca, da staršem pomaga, torej, da se dopolnjujemo." 

O vrtcu Čriček se širi dober sloves. Na vprašanje, zakaj toliko staršev želi voziti otroke v vrtec na Belo, pa Delavčeva odgovarja: "Čriček je vrtec z eno samo skupino in vzdušje je bolj domače. V Preddvoru je skupin sedem in vzdušje v vrtcu s sedmimi skupinami otrok zagotovo ne more biti enako, kot v vrtcu z eno samo. Tudi v Storžku se vzgojiteljice trudijo in izvajajo zanimive, kvalitetne projekte, ki bogatijo osnovni program, so pa drugačni kot v Čričku. Prav je tudi, da vzgojiteljice delajo projekte na tistem področju, kjer se čutijo bolj kompetentne. Ne morejo biti vsi vrtci "gozdni vrtci"."

Razglabljali so tudi o problematiki tega, da je Slovenija na vrhu lestvice držav, v katerih učenci ne marajo hoditi v šolo in kako naj šola dandanes vzgaja vrednote. "Menim, da je treba pouk narediti bolj aktiven, tak, da učenci sami pridejo do spoznanj. Posredovanje dejstev in podatkov, pa vzgajanje vrednot z zapovedjo, na primer, da je treba pozdraviti, danes ni več pravi način," je med drugim povedal ravnatelj in to pojasnil tudi s primeri.

Odpirali so tudi teme, katere bodo šolski in predšolski strokovnjaki v prihodnosti verjetno še srečevali. Gre za področje vzgoje vrednot, na primer, kdaj in kako mlade soočiti z minljivostjo  življenja, česar v šolskih programih sedaj praktično ni.

Preddvorski župan Miran Zadnikar, ki je navdušen nad zamislijo tovrstnih dogodkov, je ob zaključku dvournega pogovornega večera čestital Ivki Sodnik za pobudo, organizacijo in odlično vodenje. "Resnično škoda je, da tega pogovora niso slišali tisti, ki nepreverjene šolske vesti širijo po kraju," je dejal župan.  "V Preddvoru je navada, da gre beseda o šoli od ust do ust po vasi. Upam, da boste poskrbeli, da bo šlo po vasi tudi to, kar ste danes slišali,"  pa je občinstvo pozval ravnatelj.

P.L.P.

Oglejte si tudi