JUTRI
20°C
14°C
SRE.
20°C
12°C
Oceni objavo

80 letni jubilej partizanske ambulante – bolnišnice »Košuta«

Letos praznujemo 80 letni jubilej partizanske ambulante – bolnišnice »Košuta«, ki je delovala na območju občine Preddvor nad vasjo Bašelj pod Storžičem.

80 letno spominjanje bomo počastili v septembru, neposredno pri bolnišnici »Košuta« kulturnem spomeniku lokalnega pomena.

Gorenjski in Kokrški odred, ki sta delovala na tem področju sta se odločila, da zaradi povečanega števila partizanskih skupin in terencev na tem področju zgradijo sanitetno ambulanto – bolnišnico. Z namenom, da se postavi sanitetna »baraka« je v aprilu leta 1944 partizanski zdravnik dr. Edvard Pohar poslal pod Storžičevo območje nad vasjo Bašelj svojega kurirja Zorota z nalogo, da se tu najdejo ljudje za izgradnjo in poiščejo najprimernejši teren, mesto, kjer naj bi postavili leseno barako »ambulanto«. Prva izbrana lokacija je bila zaradi bližine vasi, svetovanja, opozorila domačinov o nevarnosti prisotnosti in gradnje okupatorsko vojaških naprav opuščena. Nato so izbrali novo lokacijo v grapi pod Bašeljskim sedlom.  15. aprila leta 1944 pride na strokoven ogled dr. Edvard Pohar, 19. aprila pa  »ambulanta »sprejme že prve ranjence. V prvi noči v tej ambulanti umre prvi ranjenec.  Po prvem maju se je »osušil« studenec, obenem pa je prišlo tudi obvestilo o nameravani nemški »hajki« tudi na tem območju. Umik, premestitev na drugo lokacijo ambulante »Košuta«  je bila na višje mesto v isti Storžičevi »grapi« in postavitev in vselitev v »novo« bolnišnico je bila že 31. maja 1944. Mesto nove postavitve »ambulante« pa je bilo na današnji lokaciji obnovljene »ambulante« Košuta. Ambulanto »Košuta » je Gorenjski odred imenoval »F« nato so jo v Kokrškem odredu preimenovali v  ambulanto »A« in jo obenem združili z ambulanto »G« , ki je delovala na severni strani Storžiča. Kot šifra - koda pa je bila »Košuta« tudi označena, registrirana s številko »666«. To mesto se danes imenuje Kisovec, neposredno pokopališče ambulante Košuta, grobovi  šestih umrlih ranjencev pa se imenuje pod Kališko skalo.

Bolnišnica »Košuta« pa je tudi dokaz, da je preživela in ohranila veliko življenj, nudila pomoč in bila v zavetrju in solidarnost kraja vasi Bašelj in okolice, da so bolnišnico s popolno tajnostjo obvarovali pred okupacijskimi silami, izdajalci in uničenjem. 

Zapisal: Ekar Franc

Oglejte si tudi