Prebold

JUTRI
22°C
12°C
ČET.
22°C
10°C
Oceni objavo

Ob 80. obletnici začetka 2. svetovne vojne na Slovenskem

V torek, 15. junija 2021, je Občinska knjižnica Prebold v sodelovanju z Zgodovinskim in narodopisnim društvom Prebold ter Kulturno-umetniškim društvom Svoboda Prebold izvedla prireditev v počastitev 80. obletnice začetka 2. svetovne vojne na Slovenskem. Dogodka, ki je zaradi aktualnih razmer potekal na prostem pred knjižnico, so se udeležili tudi župan Občine Prebold Vinko Debelak ter predsednici obeh sodelujočih društev, Nuša Strgar in Manja Holobar.

Program prireditve je zajemal predavanje mag. Uroša Hermana, z recitiranjem izbranih besedil iz pred- in medvojnega časopisja ga je obogatila Martina Aubreht, glasbeno spremljavo na harmoniki pa je izvedel Andrej Stregar.

Predavanje je bilo sestavljeno iz treh delov. V prvem delu je bil predstavljen razvoj dogodkov iz 2. polovice 30. let ter od začetka vojne v Evropi do aprilske vojne in okupacije naše domovine s strani sosednjih držav. V drugem delu predavanja je sledil opis vzpostavljanja nemške okupacije in ukrepov, uperjenih proti slovenskemu prebivalstvu. Predstavljen je bil tudi začetek odporniškega gibanja v Spodnji Savinjski dolini. Pri vsem tem je bil izbran časovni okvir od aprila 1941 do konca istega leta. Tretji del predavanja pa je bil namenjen predstavitvi literature o vojni na Slovenskem, in sicer od prvih povojnih desetletij do najnovejše literature, tako spominske kot zgodovinske.

1/5





Predavanje je bilo sklenjeno z napovedjo novih predavanj o tematiki 2. svetovne vojne, ki jih namerava Zgodovinsko in narodopisno društvo Prebold izvesti v sodelovanju s preboldsko knjižnico in društvi.

Besedilo: Lea Felicijan

Fotografije: Ivan Lipičnik, Darko Naraglav

Oglejte si tudi