Logo MojaObčina.si
DANES
23°C
9°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

Šempetrani znova najboljši

Na 18. lokalnem preverjanju usposobljenosti osnovnošolskih ekip iz prve pomoči 18. aprila 2024 v Osnovni šoli (OŠ) Polzela je pokazala največ znanja ekipa OŠ Šempeter v Savinjski dolini. Na preverjanju je sodelovalo šest ekip prve pomoči: iz I. OŠ Žalec, OŠ Griže, OŠ Petrovče, OŠ Polzela, OŠ Vransko - Tabor in OŠ Šempeter v Savinjski dolini.
Najprej so morale šestčlanske ekipe v pisnem delu odgovoriti na 50 vprašanj iz prve pomoči in 20 vprašanj iz delovanja Rdečega križa. V nadaljevanju so morale ekipe oskrbeti tri namišljene poškodbe v scenariju:

Na osnovni šoli je bil teroristični napad. Policija je že na kraju dogodka. Ekipa prve pomoči izve, da so v eni izmed učilnic tri osebe, ki se ne počutijo dobro. Učenec Tine je pri bežanju padel čez stopnico, učenec Rok pa je bil med tekom poškodovan. Starejši učiteljici Franji je bilo ob vsem tem slabo.

Člani ekip so morali oskrbeti odprti zlom leve goleni in globoko strelno rano ter nuditi temeljne postopke oživljanja. Naši predavatelji Rok Repas, Nataša Krajnc Zakrajšek, Cvetka Grm in Martina Lesjak Povše so ocenjevali delo članov pri posameznih poškodbah in vodje ekipe.

Vodja ocenjevanja Rok Repas je povedal: »Člani ekip so pokazali zelo veliko znanja, poškodbe pa so bile težje, kot so običajno na regijskih preverjanjih. Na tem preverjanju so vsi pridobili veliko znanja.« Pomočnica ravnateljice OŠ Polzela Simona Tomšič je dejala, da je znanje, ki ga imajo učenci, neprecenljivo in dobrodošlo, kajti nikoli se ne ve, kdaj ga bodo učenci potrebovali. Predsednica Krajevne organizacije Rdečega križa Polzela Olga Hočevar je učencem dejala, da je ponosna nanje, in jih opomnila, naj pogledajo še kam drugam, ne samo v mobilne telefone, zaznajo stisko svojih sokrajanov, ki je ponekod velika, in jim pomagajo, tako kot bi jim, če bi se poškodovali.

Ekipa prve pomoči OŠ Šempeter v Savinjski dolini (Jera Sedminek, Milijan Matić, Larisa Leš, Maks Vasle, Kati Sedminek in Vid Novak z mentorico Boženo Svet) se bo udeležila regijskega preverjanje usposobljenosti, ki je letos v organizaciji RKS – Območnega združenja Žalec, v njihovi domači OŠ Šempeter v Savinjski dolini 23. aprila 2024.

Oglejte si tudi