Polzela

JUTRI
23°C
5°C
SOB.
23°C
6°C
Oceni objavo

Svetovni dan knjige - koncert ob soju sveč s ščepcem poezije

23. aprila praznujemo svetovni dan knjige. Slovenija je ena izmed redkih držav, ki praznovanju nameni teden. Medobčinska splošna knjižnica Žalec je s koncertom ob soju sveč in ščepcem poezije praznovala v sredo, 17. aprila 2024.

Inga Ulokina (violina), Olga Ulokina (klavir), Marina Igritskaja (sopran) in Maša Kolšek (flamenko) so zbrane zapeljale z glasbenimi ritmi, ki so ustvarjali čarobne in nepozabne trenutke. Ker praznujemo svetovni dan knjige, so nas z glasbo popeljale po svetu, hkrati niso pozabile na domače avtorje. Slišali smo Rista Savina, Benjamina Ipavca in Stanka Preka. Knjižničarji Medobčinske splošne knjižnice Žalec so dodali ščepec poezije. Glasbo in ples so povezali z rimami, ki opisujejo ljubezen. Recitirali so Andreja Hutinski, Valerija Jerman, Karmen Kreže, Andrej Perger in Jolanda Železnik.

Svetovni dan knjige je Unesco razglasil leta 1995. Praznik je tesno povezan s književnostjo, tega dne leta 1616 sta umrla znamenita književnika Miguel de Cervantes Saavedra in William Shakespeare. Svetovni dan knjige je povezan tudi s starim ljudskim običajem, ki izhaja iz Katalonije, ko so si Katalonci od nekdaj na dan svetega Jurija 23. aprila podarjali vrtnico in knjigo. Rekli so: "Vrtnica je za ljubezen, knjiga pa za vedno!" V knjižnici so hvaležni vsem, ki pomagajo krepiti zavest o moči knjig, saj sta bralna pismenost in bralna kultura ključna dejavnika človekovega razvoja.

1/4




Od leve proti desni: Andreja Hutinski, Karmen Kreže, Jolanda Železnik, Andrej Perger in Valerija Jerman

Jolanda Železnik, direktorica Medobčinske splošne knjižnice Žalec, je ob zaključku povedala: »Naj knjige ostanejo vaše sopotnice, ki v vas prebujajo užitke branja, kajti ko zapreš dobro knjigo, si drugačen, kot si bil, preden si jo odprl. Nekaj v tebi se je premaknilo, spremenilo. In ne nazadnje: vsi, ki beremo, živimo tisoč življenj. Nebralci le eno.«


Tone Tavčer

Oglejte si tudi