Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
11°C
3°C
Oceni objavo

Pomlad prinaša energijo rasti in razvoja, pa tudi priložnost za očiščenje

Koledarska pomlad se začne marca, s pomladanskim  enakonočjem. Predstavlja opomnik, da prehajamo iz časa počitka v čas rasti in razvoja. Traja od 21. marca in se konča 21. junija, s poletnim solsticijem oziroma sončnim obratom.  

Pomlad je povezana tudi z različnimi običaji, šegami in prazniki. Po starih verovanjih se pomlad začne na gregorjevo, ko naj bi se ptički ženili in ko naj bi luč padla v vodo. S pustom pa se prežene zima in prikliče pomlad.

Zima in z njo  pogled navznoter nam je omogočil, da smo počivali in si nabrali energije za aktivnosti v prihodnje. Narava se je začela prebujati in mi z njo. Pomladni meseci so prinesli novo vnemo za številne aktivnosti, ki nas vabijo na druženje z naravo, kot tudi z ljudmi.

Pomladni meseci predstavljajo tudi povabilo narave, da se naše telo osveži in prečisti. Še posebno dragocene po dolgih zimskih mesecih so zelene rastline, ki nam omogočajo, da se naše telo okrepi z vitamini, minerali in energijo zemlje, ki jo nosijo v sebi. Regrat,  kopriva, čemaž in še bi lahko naštevali. Maria Treben v svoji knjigi Zdravje iz božje lekarne pravi, da naj bi zaradi te sveže, zelene lepote, v tem času začeli spomladansko kuro, s katero se očistimo in znebimo škodljivih snovi, kar ima za posledico zdravilno osvežitev. Tako pravi, da je čemaž zaradi vonja, ki ga ima, znan kot gozdni česen. Pri nabiranju čemaža pa velja posebej opozoriti, da ga je pomembno ločiti od listov šmarnice ali jesenskega podleska.

Čemaž nosi v sebi mnoge zdravilne moči in govori se, da ga iščejo tudi medvedi, ko se prebudijo iz zimskega spanja, da si očistijo želodec, črevo in kri. Čemaž je še zlasti primeren za očiščevalno kuro spomladi in pomaga pri izboljšanju  kroničnih kožnih bolezni. Uporabi se lahko tako, da se sveže liste na drobno nareže in namaže na kruh z maslom, drobno sesekljane liste pa se lahko nekuhane uporabi kot začimbo v juhi, na krompirju, cmokih in drugih jedeh, pri katerih izboljšujemo okus s peteršiljem. Liste čemaža se lahko pripravi tudi kot solato ali špinačo, pri čemer v primeru špinače pomešamo liste čemaža z listi koprive, da ta »čemaževa špinača« ne bi bila preveč ostrega okusa.

Naj sklenem svoj zapis z mislijo: "Naj vas pomlad vodi na nove  poti, kjer boste črpali iz preteklosti, uživali v sedanjosti ter se s svojimi dejanji pripravljali na prihodnost. Naj bodo zdrave navade vaš zvesti spremljevalec."

Marjana Šmajs

Oglejte si tudi