Logo MojaObčina.si
DANES
27°C
4°C
JUTRI
25°C
6°C
Oceni objavo

Teden Rdečega križa: "Skupaj smo neustavljivi"

Rdeči križ Slovenije se ob novih izzivih in ranljivostih zaveda, da mora pregledati svoj pristop in razmisliti o trenutnem okolju ter določiti prednostne naloge pri svojem delu. Naj gre za odpravljanje posledic naravnih ali drugih nesreč in okrevanje po njih, oskrbo javnega zdravstva s krvjo, poizvedovalno službo, prvo pomoč, varovanje zdravja, socialno oporo ali druge oblike pomoči. Teden Rdečega križa Slovenije, ki ga vsako leto zaznamujemo med 8. in 15. majem, je že nekaj desetletij čas, ko Rdeči križ širom po Sloveniji pokaže, kako pomaga, in obenem povabi posameznike, podjetja in lokalne ter nacionalne odločevalce, naj ga podprejo in s tem pomagajo, da bomo skupaj povečali odpornost skupnosti in socialno kohezijo.
»Ob izrednih razmerah, v katerih smo zaradi pandemije živeli več kot dve leti, ob očitnih podnebnih spremembah, ki se kažejo v poplavah, sušah, vetrolomih, točah in drugih ujmah, ob konfliktu v Ukrajini ter aktualnih geopolitično nestabilnih razmerah, ki sprožajo verižne reakcije v gospodarskem in socialnem razvoju, smo priča pospešeni rasti števila ljudi, ki so v stiski, razseljeni ali živijo pod pragom revščine ter potrebujejo našo solidarnost in pomoč. Časi niso lahki, a vendar, vsako težko obdobje prinaša tudi žarke upanja, ki v obliki solidarnosti posijejo in nam vsem skupaj dajo energijo,« v svoji poslanici ob tednu Rdečega križa Slovenije sporoča predsednica Rdečega križa Slovenije mag. Vesna Mikuž.  Ob tej priložnosti se je zahvalila vsem prostovoljcem, krvodajalcem, donatorjem, podpornikom in zaposlenim za izkazano pomoč ter podporo delovanju Rdečega križa Slovenije.

Rdeči križ Slovenije rešuje življenja in je prvi, ki pomaga ljudem v stiski

Rdeči križ Slovenije pri delu vodijo temeljna načela mednarodnih gibanj Rdeči križ in Rdeči polmesec: humanost, nepristranskost, nevtralnost, neodvisnost, prostovoljnost, enotnost in univerzalnost. S svojo dejavnostjo na mednarodni in državni ravni si gibanje, katerega del je Rdeči križ Slovenije, prizadeva lajšati človeško gorje v vseh okoliščinah. Rdeči križ Slovenije odlikuje že 156-letna humanitarna tradicija na Slovenskem. Kot prvi pomočnik skupnosti v humanitarnih zadevah je nosilni steber človekoljubja in humanitarnosti v družbi. S svojim delovanjem družbo ohranja človečno.

Kot humanitarna organizacija z največjo mrežo prostovoljcev pri nas Rdeči križ Slovenije med ljudmi spodbuja humane vrednote, kot so spoštovanje človekovega dostojanstva, sodelovanje in kultura medsebojnega razumevanja, nediskriminacija in kultura strpnosti, integriteta in kultura zaupanja, humana dejanja in kultura pomoči sočloveku, prostovoljsko udejstvovanje, odgovornost pomagati in pravica do pomoči. S tem gradi čut za solidarnost ter razumevanje stiske drugih, kar izraža tudi letošnje geslo tedna Rdečega križa Slovenije "Skupaj smo neustavljivi", ki opogumlja za skupno reševanje težav in solidarnost vseh.

Strokovnjaki pravijo, da je seznanjanje z vrednotami v zgodnjem obdobju otroštva in odraščanja ključnega pomena, zato v teh dneh več kot 400 mentorjev krožkov Rdečega križa na več kot 300 osnovnih šolah po Sloveniji skrbi, da se s humanimi vrednotami spoprimejo in seznanijo učenci osnovnih šol na tematskih delavnicah, ki jih pripravljajo krožki Rdečega križa Slovenije po osnovnih šolah.

Nekaj številk iz leta 2021

Eden od 210 prebivalcev Slovenije je lani prostovoljno delal v Rdečem križu Slovenije, kar je več kot 10.000 navdihujočih ljudi, ki vračajo svojim lokalnim skupnostim. Prostovoljci Rdečega križa Slovenije pa so poleg nudenja socialne, materialne in druge pomoči, sodelovanja pri obnovi domov po požarih in drugih nesrečah, pri urejanju življenjskih razmer posameznikov, potrebnih pomoči, in organizaciji krvodajalskih akcij, pomembno sodelovali tudi v boju proti epidemiji covida-19 in zbiranju sredstev za pomoč prizadetim v potresih na Hrvaškem. S temi oblikami pomoči so dosegli vsakega desetega prebivalca Slovenije.

Vsak 18. prebivalec Slovenije je prejel eno izmed oblik materialne pomoči Rdečega križa Slovenije. Več kot 114.000 posameznikov je prejelo hrano, skupaj 3000 ton hrane, higienskih izdelkov in oblačil. To je več kot 8,2 tone razdeljene materialne pomoči vsak dan v letu.

Oglejte si tudi