Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
5°C
Oceni objavo

Prostovoljstvo za druge in v lastno zadovoljstvo

V Medgeneracijskem društvu Mozaik generacij Polzela že več desetletij izvajamo programe za starejše ljudi. Za tiste, ki živijo v domačem okolju, in tudi za tiste, ki so se odločili za domsko varstvo. Tudi v letu 2023 je bilo tako, zato sem kot predsednica društva hvaležna vsem prostovoljkam in podpornikom, ki pomembno prispevajo k uresničevanju naših programov - iz Medgeneracijskega centra Polzela, Skupin starih ljudi za samopomoč ter Medgeneracijskega druženja treh generacij.

Poleg rednih srečanj pogovornih skupin, srečanj ob nordijski hoji, zeliščnih delavnic, ustvarjalnih delavnic in meditacije je društvo v prvem polletju leta 2023  organiziralo še  delavnice za ozaveščanje o zdravi prehrani in zdravem gibanju za starejše, ki so bile izvedene pod okriljem Centra za krepitev zdravja Žalec ter bile odlično obiskane. S patronažno službo smo strokovno sodelovali v sklopu mesečnih izobraževanj oziroma delavnic, izvedenih za nas. Generacije so se ponovno povezale ob medgeneracijskem druženju  na Športnem igrišču Ločica, ko je bila vodila tema možganska telovadba in so jo udeleženci srečanja zelo dobro sprejeli.

Za opravljeno delo smo za prostovoljke in člane društva avgusta 2023 organizirali  strokovno ekskurzijo v Prekmurje. Seznanili smo se s kulturno dediščino tega območja, obnovili veščine načina dela s starejšimi ljudmi. Poleg omenjenega so se prostovoljke voditeljice skupin maja in oktobra 2023 udeležile  izobraževalnega srečanja prostovoljcev voditeljev skupin v organizaciji Zveze društev za socialno gerontologijo Slovenije, ki na državni ravni deluje na področju socialnovarstvenih programov za starejše.

September je po počitniškem premoru prinesel vnovična srečevanja skupin, organizacijo predavanj, delavnic in še in še. Tako smo tudi v jeseni sodelovali s centrom za krepitev zdravja, pod okriljem katerega smo za občane organizirali delavnice zdravega hujšanja za dvajset udeležencev, ki so izkazali veliko zanimanje. V Ljubljani smo se udeležili tudi tradicionalnega nacionalnega Festivala za tretje življenjsko obdobje (F3ŽO).

Vseskozi redno sodelujemo z drugimi pomembnimi nevladnimi in vladnimi organizacijami v lokalnem okolju. Med drugimi dejavnostmi smo se pomembno povezali tudi ob letošnjem tragičnem dogodku poplav, ko smo v imenu društva donirali sredstva za poplavljene.

Pomembno je, da smo kot prijatelji, kot ljudje povezani, tako v prijetnih kot tudi težkih trenutkih življenja. Organizirano prostovoljstvo vztrajno tke mrežo prijateljstev. Ob koncu svojega današnjega poročila in razmišljanja naj z vami podelim japonski pregovor, ki pravi »Če imaš prijatelja ob sebi, ni nobena pot predolga«.

V novem letu 2024 vam želim blagostanja na vseh področjih življenja. Naj ga prežema ritem ravnovesja, hvaležnosti, medsebojnega sprejemanja in spoštovanja.

Marjana Šmajs

Oglejte si tudi