Polzela

DANES
23°C
8°C
JUTRI
19°C
11°C
Oceni objavo

Poziv občanov – skrb za zdravje

Pojavlja se vse več informacij o zdravstvenih težavah občanov, ki so te dni na poplavljenih območjih sodelovali pri čiščenju in sanaciji po vodni ujmi.

Potrebno se je zavedati, da je ujma prizadela ogromno stanovanjskih objektov, kmetijskih objektov, pomožnih objektov in ostalo infrastrukturo, v kateri so bile (skoraj gotovo tudi v neprimernih embalažah) shranjene različne kemikalije, naftni derivati, pesticidi, katerih embalaža se je v ujmi razbila in pa da se na območju gotovo nahajajo tudi kadavri domačih živali, nekateri še zasuti v naplavinah ali v objektih.

Posledično je potrebno celotno območje smatrati za kontaminirano oziroma tvegano za zdravje, kajti kljub posredovanju gasilskih enot širšega pomena in odstranjevanju večjih količin snovi gre za zadeve, katerih ni mogoče odstraniti, saj se nahajajo v vodi, mulju, naplavinah...

Zgoraj omenjeno lahko privede do zdravstvenih težav. Kot prvi znaki se najpogosteje pojavijo otrdelost in krči v žvekalnih mišicah, nato sledijo otrdelost vratu, težave pri požiranju, krč glasilk in mišic sapnika, generalizirani krči po celem telesu, močno okrepljeni refleksi, potenje in povišana telesna temperatura. Zaznavni del živčevja ni prizadet, zato je bolnik pri polni zavesti.

V kolikor se pojavijo kateri izmed zgoraj navedenih simptomov, se prosim takoj oglasite do osebnega zdravnika oz. do dežurne službe.

 

Civilna zaščita Občine Polzela


Oglejte si tudi