Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
2°C
JUTRI
13°C
0°C
Oceni objavo

Kulinarična delavnica "Gobe v dobri družbi"

Leto se preveša v zadnje tromesečje, narava se počasi pripravlja na zaslužen počitek, drevesa se barvajo v pestro barvno paleto, gozdovi pa nas razveseljujejo s čudovitimi sadeži. Med njimi je tudi gobja bera v pestri ponudbi, zato smo člani sekcije kulinarika v Andražu nad Polzelo pripravili kulinarično delavnico z naslovom »Gobe v dobri družbi«.  V petek, 22. oktobra 2021, se nas je zbrala dokaj pestra druščina, dobre volje in radovednih pogledov v pričakovanju novih spoznanj in širitve znanja.


Pod vodstvom Francija Uratnika, izkušenega in dobrovoljnega poznavalca gob in gobjih jedi, ter njegove nepogrešljive desne roke žene Marte smo spoznali široko paleto različnih gob in njihovo uporabo v kulinariki. Med izborom užitnih gob so se znašle tudi pogojno užitne, neužitne in smrtno nevarne. Franci nam je predstavil široko paleto omenjenih gob tudi na videoprojekciji, tako da smo si lahko še bolj predstavljali značilnosti gob in gliv v našem okolju. Za vso to pestro bero so poskrbeli udeleženci delavnice, ljubitelji gob in narave, za kar se jim iskreno zahvaljujemo.


Po končani predstavitvi so si lahko udeleženci še pobliže ogledali vsako gobo posebej in hkrati dobili temeljito razlago gobarskega poznavalca Francija. Večer smo popestrili s prijetnim druženjem ob slastnih kuharskih dobrotah, v katerih so imele gobe posebno mesto. Za vse te dobrote sta poskrbela predsednik Gobarskega-mikološkega društva Franci in Marta. Delavnica "Gobe v dobri družbi" je bila zelo koristna, saj nam je razširila naše vedenje o gobah v kulinariki, kar bomo tudi s pridom uporabili.  Navzoči smo dobili recepte za okusne gobje jedi, da bomo lahko gobe večkrat uvrstili na svoje jedilnike.

Jelka Oder

Oglejte si tudi