Oceni objavo

Dvajseti Vertovčev pohod

Vsako leto, prvo nedeljo po martinovi nedelji, z izhodiščem pri hrastu pred vasjo Ustje z začetkom ob 8. uri poteka organiziran Vertovčev pohod. Tematska pohodna pot vodi skozi vasi Zgornje Vipavske doline, kjer je delal in živel Matija Vertovec, duhovnik, poljudnoznanstveni pisec, rojak in učitelj vipavskih vinogradnikov.

Na poti je za pohodnike poskrbljeno s čajem, kavo, hrano … in vinčkom. Na izhodišču smo dobili vse informacije o poti in tudi kartonček za zbiranje žigov. Ker želijo zmanjšati količino porabljene embalaže za enkratno uporabo, je bil na voljo nakup kovinskega lončka s karabinom, ki smo ga praktično pripeli na nahrbtnik. Pot je nezahtevna, dolga približno pet ur zmerne hoje, s postanki, ki so jih pripravili na jubilejnem pohodu, pa še vsaj kakšno dobro uro ali dve več. Po dveh letih premora so poti res lepo urejene in obogatene z zanimivimi novostmi, ena pomembnejših za pohodnike so pitniki na petih ključnih točkah na pohodni poti, s takšnimi pipicami, da si vodo lahko natočite tudi v stekleničke. Osrednji postanek na poti je v Šmarjah, kjer je bila proslava, posvečena utemeljitelju poti in ustanovitelju društva Stanislavu Bačarju. Ob zaključku krožne poti nas je pričakal prijazen sprejem domačinov z bogato obloženimi stojnicami, kjer smo se oskrbeli z vipavskimi dobrotami.

Iz naših krajev se je pohoda udeležilo 35 planincev. Vodnika sva bila Martin Škoberne iz Planinskega društva Pošte in Telekoma Celje ter Sandi Mlakar iz Planinskega društva Polzela. Vabljeni drugo leto. Ne bo vam žal.

Sandi Mlakar

Oglejte si tudi