Logo MojaObčina.si
DANES
23°C
13°C
JUTRI
22°C
13°C
Oceni objavo

Sprejeta sta dva nova občinska podrobna prostorska načrta

Občinski podrobni prostorski načrt (OPPN) je prostorski akt, s katerim občina podrobneje načrtuje zaokrožena območja, ki so pretežno nepozidana, predstavljajo pa funkcionalno celoto, ki jo je treba enovito zasnovati in opremiti. Da se območje ureja z OPPN, določa Občinski prostorski načrt, ki predstavlja glavni oziroma krovni prostorski akt občine. Pobudniki za izdelavo so lahko fizične osebe, ki so lastniki zemljišč, ki jih OPPN zajema, ali pa občine, ki v imenu in interesu lastnikov vodijo postopek priprave OPPN. Postopek je zahteven in traja najmanj eno leto.

 

Občinski svet Občine Polzela je na 5. redni seji  15. aprila 2019,  sprejel dva nova občinska prostorska načrta, in sicer OPPN Breg pri Polzeli, kjer je predvidena gradnja šestih stanovanjskih hiš in OPPN Ločica IV, kjer se predvideva gradnja desetih stanovanjskih hiš skupaj z vso gospodarsko infrastrukturo. Oba odloka skupaj z grafičnimi prilogami sta objavljena v Uradnih objavah.

 

V nadaljevanju so predstavljene glavne faze postopka priprave OPPN:

  1. 1.      Priprava izhodišč za pripravo OPPN

Odločitev za pripravo OPPN temelji na odločitvah in usmeritvah iz OPN, izhodiščih za pripravo OPPN, če se ta pripravlja na podlagi izkazane potrebe občine in ni predviden v OPN ali na pobudo investitorja priprave OPPN.

  1. 2.      Izdaja sklepa o pripravi OPPN

Na podlagi izhodišč za pripravo OPPN župan sprejme sklep o pripravi OPPN. Občina sklep skupaj z izhodišči za pripravo OPPN javno objavi.

Nosilci urejanja prostora, ki sodelujejo v postopku celovite presoje vplivov na okolje, v tej fazi podajo svoje mnenje o verjetnosti pomembnejših vplivov OPPN na okolje. V tej fazi lahko občina zaprosi za konkretne smernice nosilcev urejanja prostora.

  1. 3.      Priprava osnutka OPPN

Občina pripravi osnutek OPPN na podlagi in v skladu s sklepom o pripravi OPPN, regionalnim in občinskim prostorskim načrtom, hierarhično nadrejenimi prostorskimi načrti, državnim prostorskim redom, splošnimi in konkretnimi smernicami nosilcev urejanja prostora ter strokovnimi podlagami ter pripombami in predlogi javnosti, ki izhajajo iz javnega posveta ali delavnic.

Če je bilo ugotovljeno, da je v postopku priprave ali spremembe OPPN treba izvesti celovito presojo vplivov na okolje, se med pripravo osnutka OPPN pripravi tudi okoljsko poročilo.

Osnutek OPPN in morebitno okoljsko poročilo občina javno objavi in o objavi obvesti nosilce urejanja prostora ter jih pozove, da podajo mnenje. Državni nosilci urejanja prostora, ki sodelujejo pri celoviti presoji vplivov na okolje, hkrati z mnenjem podajo tudi mnenje o sprejemljivosti vplivov izvedbe OPPN na okolje s stališča njihove pristojnosti ali mnenje o ustreznosti okoljskega poročila. Ministrstvo, pristojno za okolje, po prejemu vseh mnenj državnih nosilcev urejanja prostora odloči, da je okoljsko poročilo ustrezno.

  1. 4.      Priprava dopolnjenega osnutka OPPN in javna razgrnitev

Po pridobitvi mnenj in odločitev občina dopolni osnutek OPPN in okoljsko poročilo ter ju javno objavi in javno razgrne. Javnosti se na objavljeno in razgrnjeno gradivo omogoči dajanje predlogov in pripomb. Med javno razgrnitvijo mora občina zagotoviti tudi javno obravnavo razgrnjenih gradiv.

Občina prouči pripombe javnosti k osnutku OPPN in predloge ter do njih zavzame stališče, ki ga javno objavi.

  1. 5.      Priprava predloga OPPN

Na podlagi stališč do pripomb in predlogov javnosti občina pripravi predlog OPPN, ki ga skupaj z okoljskim poročilom javno objavi in o objavi obvesti nosilce urejanja prostora ter jih pozove, da podajo mnenje.

Državni nosilci urejanja prostora, ki sodelujejo pri celoviti presoji vplivov na okolje, hkrati z mnenjem podajo tudi mnenje o sprejemljivosti vplivov izvedbe OPPN na okolje, če tega niso podali že v mnenju na osnutek OPPN.

Ministrstvo, pristojno za okolje, ugotovi, ali so vplivi izvedbe predloga OPPN na okolje sprejemljivi v skladu s predpisi s področja varstva okolja.

  1. 6.      Priprava usklajenega predloga OPPN

Občina na podlagi mnenj pripravi usklajen predlog OPPN in ga skupaj s spremljajočim gradivom posreduje ministrstvu v potrditev.

  1. 7.      Potrditev usklajenega predloga

Ministrstvo s sklepom potrdi predlog OPPN ter ga javno objavi.

  1. 8.      Sprejem OPPN

Po potrditvi predloga OPPN ga občina sprejme z odlokom in pošlje ministrstvu, da ga javno objavi kot veljaven prostorski akt.

Petra Siter

Oglejte si tudi