Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Gasilci aktivni tudi v leto 2022

Polzelski gasilci pred novo investicijo prosijo za pomoč

Gasilski dom Polzela je bil na zdajšnji lokaciji zgrajen do podstrehe leta 1986. Najprej so bile za hrambo orodja, vozil in društvene aktivnosti usposobljene le garaže. Z leti smo sorazmerno z razpoložljivimi sredstvi urejali in usposabljali še druge, za delovanje društva potrebne prostore. Prvo fasado je gasilski dom dobil leta 1993. Objekt je dokaj velik in z vidika vzdrževanja zahteva velike finančne vložke, zato se adaptacije in vzdrževanje izvajajo postopoma. Že pred leti smo razmišljali o tem, da bo treba tako velik objekt, čeprav še ni tako star, vseeno sanirati, da bo z vidika porabe energentov prijaznejši in cenejši. Sredstev za takojšno in enkratno sanacijo seveda ni, zato smo se tega lotili tako rekoč na dolgi rok. Najprej je na vrsto prišlo stavbno pohištvo. Vsa okna in vhodna vrata smo zamenjali postopno v letih 2009 in 2010. Leta 2013 in 2014 smo se lotili večjih gradbenih del v notranjosti in razširili sejno sobo ter tako pridobili 50 kvadratnih metrov večji prostor. Naslednji večji projekt je bil leta 2017 sanacija strehe. To je bil z vidika izvajalskih del in tudi finančno dokaj zahteven projekt. Streha je namreč zelo razgibana z več nivoji in nakloni, njena površina znaša več kot 700 kvadratnih metrov. Skupaj z vami, spoštovani občani, nam je uspela tudi ta, 45.000 evrov vredna investicija. Leta 2019 smo investirali v zamenjavo vseh štirih velikih garažnih vrat.

Ob zbiranju ponudb za sanacijo centralnega ogrevanja smo prišli do sklepa, da je za učinkovitost ogrevanja predhodno treba izvesti toplotno izolacijo fasade. Zaradi visokih stroškov, več kot 70.000 evrov, smo se odločili, da k temu projektu pristopimo v dveh delih. Leta 2020 je bila izvedena severna in zahodna stena, v letu 2021 pa pravkar končana še vzhodna in južna stena gasilskega doma, skupaj torej več kot 1000 kvadratnih metrov fasade. Mislimo, da smo zdaj lahko vsi, skupaj z vami, ponosni na lep, urejen  in vzdrževan gasilski dom.

Seveda so vseskozi vzporedno s tem nemoteno potekale druge društvene aktivnosti, kot so izobraževanje mladine in operativnih članov, delo z mladino po njim prilagojenem programu, tekmovanja, operativne vaje,  dejavnosti na ravni gasilskega poveljstva Občine Polzela in Gasilske zveze Žalec.

Intervencije so zadnja leta v velikem porastu. Čeprav si jih ne želimo, so neizbežno dejstvo, na katero se je treba hitro, aktivno in strokovno odzvati. Letno število intervencijskih posredovanj že presega število štirideset. Na prav vse intervencije se vedno odzovemo hitro in z dovolj gasilci. Zadnja leta k sreči na našem območju ni bilo večjih intervencij, verjetno k temu pripomoreta tudi naša odzivnost in hitro posredovanje. S tem je nastala škoda posledično manjša. Seveda sta za to ključnega pomena tudi sodobna, kakovostna tehnika in oprema, ki nam omogočata hitro posredovanje, nas zaščitita in olajšata delo na terenu.

Smo pred zamenjavo starega dotrajanega gasilskega vozila GV-1 z novim. To vozilo je namenjeno prevozu moštva in gasilske opreme. Nadgradnjo na podvozju kombiniranega vozila MAN TGE bo izvedlo podjetje Rosenbauer. Vozilo spada v kategorijo vozil za hitro posredovanje skupne teže do 5,5 tone. Prevaža do devet gasilcev z opremo za gašenje in reševanje. Za črpanje vode iz naravnih virov ali hidrantnega omrežja je v vozilu nameščena prenosna motorna brizgalna z vsemi potrebnimi armaturami.

Nakup novega gasilskega vozila, skupaj z nadgradnjo in potrebno gasilsko opremo, predstavlja velik finančni zalogaj. Predvidena vrednost z opremo in DDV je 145.000 evrov. Večji del sredstev bo zagotovila Občina Polzela, preostali del pa moramo zagotoviti sami v PGD Polzela. Verjamemo, da bomo z vašo pomočjo zagotovili manjkajoči del in tako povečali požarno varnost v Občini Polzela. Z dobro opremo in odzivnimi gasilci varujemo tudi vaše premoženje. Vozilo bo izdelano in predano v uporabo v januarju 2022. Uradni prevzem pa bo v poletnih mesecih, ko bodo tudi zdravstvene razmere verjetno ugodnejše.

Gasilci PGD Polzela smo vam, spoštovani občani, vedno pripravljeni priskočiti na pomoč. Tokrat prosimo, da nam pomagate vi. Vaša pomoč nam ogromno pomeni. Pomeni, da podpirate naše delo in prizadevanja za večjo požarno varnost, ter pomeni, da se zavedate, da sta dobra, sodobna tehnika in oprema ključni za naše hitro in uspešno posredovanje.

KAKO NAM LAHKO POMAGATE?

Vsakršen finančni prispevek bo izjemno dobrodošel. Če pa se boste odločili za botrstvo, nas pokličite na telefonsko številko 041 783 225 ali 031 320 592, dogovorili se bomo za obisk pri vas.

Lahko pa sredstva nakažete na transakcijski račun PGD Polzela s številko: 6100 0000 9223 204, odprt pri Delavski hranilnici. V namen zapišite: "ZA GV-1".

Vsem skupaj, posebno pa botrom vozila, se bomo ustrezno zahvalili na prireditvi ob prevzemu gasilskega vozila. Za sredstva, ki nam jih boste namenili, se vam že vnaprej najlepše zahvaljujemo.

V letu 2022 vam želimo sreče in vse dobro, predvsem pa obilo zdravja.

NA POMOČ!     

Vaši gasilci PGD Polzela

Oglejte si tudi