Logo MojaObčina.si
DANES
4°C
4°C
JUTRI
5°C
4°C
5971

Preverili so svoje znanje iz prve pomoči

26. regijskega preverjanja usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa se je preteklo soboto na Polzeli udeležilo 15 ekip prve pomoči. Prireditev so po dveh letih organizirali Občina Polzela, URSZR - izpostava Celje in RKS – Območno združenje Žalec. Letos prvič znanja niso točkovali, temveč so ga le preverjali. Z našega območja se je preverjanja udeležila letos ustanovljena ekipa prve pomoči RKS – OZ Žalec Občina Žalec II.

Zaradi premalo prijav ekip so se organizatorji odločili, da izvedejo preverjanje skupaj še z dvema regijama: zasavsko in posavsko. Temeljno poslanstvo ekip prve pomoči je zagotavljanje neposredne zdravstvene oskrbe – prve pomoči poškodovanim in obolelim v hudih množičnih naravnih in drugih nesrečah. Z usposabljanjem članov ekip se širi mreža ljudi, ki so sposobni nuditi učinkovito prvo pomoč prebivalcem v kraju, kjer bivajo, delajo ali se trenutno nahajajo.

Letošnje regijsko preverjanje so izvedli v ožjem središču Polzele s tradicionalnima prireditvama OŠ Polzela in Občine Polzela, da bi postopke prve pomoči videlo čim več ljudi, saj se prevečkrat dogaja, da ljudje ne pristopijo k nudenju prve pomoči.

Na preverjanju so sodelovale naslednje ekipe: BSH Nazarje, d. o. o., RKS – OZ Slovenske Konjice, RKS – OZ Žalec Občina Žalec II., RKS – OZ Šmarje pri Jelšah, RKS – Šentjur, GZ Šentjur in CZ Občina Šentjur, RKS – Šentjur, GZ Šentjur in CZ Občina Šentjur I., RKS – OZ Celje, MO Velenje, GZ Sevnica-1, GZ Sevnica-2, RKS – OZ Sevnica, Nuklearna elektrarna Krško, RKS – OZ Trbovlje, RKS – OZ Hrastnik in RKS – OZ Zagorje.  

Člani ekip prve pomoči so nudili prvo pomoč poškodovanim in obolelim na štirih simuliranih delovnih mestih.

Učenci višjih razredov OŠ Polzela so imeli naravoslovni dan na bližnjem travniku ob botaničnem vrtu. Med nabiranjem različnih trav je učenca pičila čebela v predel vratu. Učenec se je močno prestrašil, začel je teči naokrog in kričati. Med brezglavim tekom naokrog se je zaletel v sošolca, oba sta padla po tleh in se poškodovala. Učitelj, ki je učence spremljal, se je ob dogajanju, ki mu je ušlo izpod nadzora, močno vznemiril, začelo ga je boleti v prsih.

Nosečnica na začetku tretjega trimesečja je na domači zelenici kosila travo z električno kosilnico, ki je bila s kablom povezana na električno omrežje. Ob košnji je bila nepazljiva in je s kosilnico zapeljala čez električni kabel ter ga poškodovala s kovinskim nožem kosilnice. Nož je prišel v stik z elektriko in nosečnica je doživela udar elektrike. Na vrtu je bil tudi domači pes, ki se je ob električnem udaru nosečnice prestrašil, zbežal in ugriznil starejšega otroka, ki je na drugem delu vrta delal na vrtu. Mož oziroma oče je slišal zunanji hrup na zelenici, hitro je pritekel ven, ob tem pa se mu je zaletel žvečilni gumi v grlu.

Na prizorišču je bil tradicionalni Malteški tek. Temperature so bile visoke, ozračje vlažno zaradi naliva ponoči. Eden izmed tekačev se je zgrudil po tleh. V nastali zmedi se je udeleženka spotaknila, se nerodno ujela na levo nogo in padla. Udeleženka je želela stopiti na noge, vendar leve noge ni mogla uporabiti. Drugi udeleženec je pomagal poškodovani, med nudenjem pomoči se je začel počutiti zelo slabo. Čez nekaj časa je prišla na prizorišče močno opita oseba, ki je spremljala tek in poznala tekača, ki se je zgrudil po tleh.

Prostovoljci so obnavljali zunanji del fasade. Sami so postavili gradbeni oder, s pomočjo katerega so izvajali obnovo. Nanj so naložili gradbeni material in pripomočke (opeke, desko, kladivo …). Med dostavo materiala je kombi zadel v rob gradbenega odra, na katerem sta bila dva delavca, zaradi česar se je konstrukcija porušila. Delavca sta padla z višine 2 do 4 metre ter ostala zakopana pod materialom. Pri tem se je okrušil tudi del stene. Malo pozneje je prišla mimo mamica z vozičkom, postala, gledala, kaj se dogaja, in ob tem ugotovila, da njen dojenček v vozičku ne diha.

Z novim načinom preverjanja znanja, ko vodja delovnega mesta članom ekip na koncu pove, kaj so naredili dobro in česa ne, je bila večina zadovoljna, saj niso pristopili k oskrbi poškodb s tremo, ker nekdo ocenjuje njihovo znanje in mislijo, da se mora ekipa čim višje uvrstiti.

Na preverjanju so se predstavili tudi letošnji državni prvaki v znanju iz prve pomoči, člani ekipe prve pomoči OŠ Šempeter v Savinjski dolini, gorska reševalna služba, kinologi z reševalnimi psi, jamarji Republike Slovenije, Slovenska vojska, Policija in taborniki.

Ob koncu preverjanja so ekipam čestitali in podelili priznanja: generalna sekretarka RKS Cvetka Tomin, vodja URSZR - izpostave Celje mag. Natalija Plemenitaš Fuchs, župan Občine Polzela Jože Kužnik in predsednica RKS – OZ Žalec Pavla Artnik.   

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi