Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Strokovno predavanje: Sladkorna bolezen danes

V sredo, 15. januarja 2020, je v Občinski knjižnici Polzela v sodelovanju s Krajevno organizacijo Rdečega križa Polzela in Društvom upokojencev Polzela potekalo strokovno predavanje z naslovom Sladkorna bolezen danes. Izvedel ga je specialist interne medicine in diabetolog Damjan Justinek, ki je zaposlen v Bolnišnici Topolšica ter je soavtor priročnikov o sladkorni bolezni in strokovni sodelavec revije Dita, namenjene diabetikom.

 

Predavatelj je spregovoril o novih, sodobnih pogledih na sladkorno bolezen. Delil je praktične nasvete o preprečevanju, odkrivanju, zdravljenju in življenju z eno izmed najpogostejših nenalezljivih kroničnih bolezni. Poudaril je pomembnost ozaveščenosti. Zdravo življenje, predvsem dovolj gibanja, zdrava prehrana preprečujejo nastanek bolezni. Kadar pa zbolimo za diabetesom, so vsa zdravila, tako tablete kot hormoni, le nadaljevanje in normalizacija presnove. Ob urejenem stanju sladkorne bolezni bolnik nima omejitev glede dejavnosti in aktivnosti. Tudi možnost zapletov zaradi diabetesa, kot so srčno-žilna obolenja in številna maligna obolenja, je manjša.

 

Pomembno je, da se vsi zavedamo, kako nujno je, da se že ob najmanjšem signalu bolezni (povišan krvni tlak, sladkor ali povišane maščobe) odzovemo in začnemo zdravo živeti, spremenimo svoje navade, povečamo aktivnosti, smo pozorni na prehrano. Lahko drug drugega opozarjamo, spodbujamo in – navadno – skupaj dosežemo več.

 

Renata Novak
 

Fotografije: Tone Tavčer

Oglejte si tudi