Oplotnica

DANES
24°C
8°C
JUTRI
21°C
10°C
Oceni objavo

Raznolik kulturni program na proslavi ob državnem prazniku

Kulturno umetniško društvo Oplotnica (v nadaljevanju: društvo) in Občina Oplotnica sta organizirala tradicionalno proslavo ob dnevu samostojnosti in enotnosti, ki je potekala na zadnji četrtek v letu 2019 v Dvorani Rudija Žnidariča. Skozi prireditev so se prepletale domovinske in božično – novoletne teme.
Pri vhodu so obiskovalce pozdravili godbeniki društva z nizom koračnic. Moški pevski zbor društva (v nadaljevanju: MPZ) in MePz Strune, KUD Vladko Mohorič iz Zreč so zapeli himno. 

 

Nadaljevanje je bilo posvečeno predvsem domovini, ljubezni do nje. Najprej skozi pesem Domovina, člana literarne sekcije Jožeta Novaka, ki jo je prebrala Jana Gliha Hohler. Sledil je ženski pevski zbor društva, ki je skozi pesem Slovenska sem poudaril, kako naj bomo ponosni in naj spoštujemo domovino. Vokalna skupina Sonus je s pesmima Domača hiša in Studenček poudarila drugi vidik domovine, domačnost.

 

Čarobnost novega leta in božica so nam s svojimi glasovi pričarali člani MePz Strune s solistom Matejem Dolarjem, članom skupine Eros. Člani MPZ so najprej nastopili z nagajivo pesmijo o težavah nastopajočih s prehladnimi obolenji, ki so ravno v tem obdobju na pohodu in marsikomu preprečijo nastop, njim na srečo ne. Malce romantike, ki jo prinašajo prazniki, so s pesmijo Najin božic pričarali MPZ, solistka Lara Kušar, članica MePz Strune, solist Aljaž Kalšek, član MPZ, Tomi Lampreht na kitari in Anže Filipič na tolkalih, prav tako člana MPZ, ter prof. Samo Jezovšek na klavirju, zborovodja MPZ in MePz Strune.

 

Najmlajši nastopajoči, malčki iz Vrtca Mlinček so skupaj s svojima vzgojiteljicama, Katjo Janžič in Jano Gliha Hohler tako zaplesali Ples prijateljstva, da so marsikoga zasrbele pete. Ljudski pevci iz Koritna so s svojim ubranim petjem popeljali prireditev naprej do točke mladih virtuozinj, Julije Gosnik na klavirju in Teje Kočevar na flavti.

 

Obiskovalci so lahko prisluhnili lepi slovenski besedi, pesmi Marice Kranjc in Jane Glihe Hohler. V imenu organizatorjev je predsednica društva Emilija Hren Dečar poudarila, naj bo novo leto pot dobre volje, ljubezni in zdravja. Skupaj s povezovalko in glavno avtorico scenarija Bernardo Tič pa sta prisotnim skupaj zaželeli srečno 2020. 

1/27



























 

Prireditev sta zaključili mlada solistka Žana Višnar ob spremljavi Franje Kočnik na citrah, in sicer s prečudovito izvedenima pesmima Ne bodi kot drugi in Ne prižigaj luči.

 

Nastopajoči in obiskovalci so v oplotniški graščini skupaj nazdravili prihajajočemu letu ob pogostitvi, ki so jo pripravile članice Društva kmečkih žena, in jo del postregle na pladnjih iz pravih pohorskim kamnov, ki jih je za ta namen izdelal znani oplotniški rokodelec Marjan Crnič.

 

Avtor: Emilija Hren Dečar, predsednica Kulturno umetniškega društva Oplotnica

Foto: Novice, Z. M.

Oglejte si tudi