Nazarje

DANES
24°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Pohod okoli Škalskega jezera ob Svetovnem dnevu Hospica in paliativne oskrbe

 

 

V soboto, dne 10.10.2015 ob 10.00 uri je izpod kozolca konjeniškega kluba pri Škalskem jezeru potekal vseslovenski pohod okoli Škalskega jezera v okviru Svetovnega dneva Hospica in paliativne oskrbe, ki ga je organiziral Odbor Hospica Velenje.

Po pozdravu in uvodnih besedah prostovoljke Nine Gošnik je Matjaž Jelen, član znane velenjske skupine Šank Rock, s pesmijo Pravljica o mavričnih ljudeh poskrbel za topel, prijeten občutek v srcu posameznika. V nadaljevanju je spregovoril nekdanji pedagog gospod Avgust Tanšek, ki je recitiral svojo pesem iz zbirke Pod vodo vas, nad vodo glas. S pesmijo, ki govori o Škalah, ki so s hišami, kmetijami, cerkvijo in pokopališčem našle svoj grob na dnu jezera, je orisal pomen zgodovine in ljudi, ki so s svojim trudom, delom in srčnostjo poskrbeli za »posamezne kamenčke mozaika« Škalskega jezera in njegove »globine«.

Sledil je že 3. tradicionalni vseslovenski pohod okoli Škalskega jezera z namenom »prehodimo del poti skupaj«. Na delu poti se nahaja obeležje najdbe mastodonta, edinega primera v vsej Evropi. O podrobnostih najdbe in nadaljnji obdelavi ostankov mastodonta sta spregovorili  Anica Podlesnik in Zofija Vah.

Ob zaključku prijetnega druženja ob 20. obletnici Svetovnega dneva Hospica in paliativne oskrbe je prostovoljka Nina Gošnik spregovorila o pomenu sobivanja, srčnosti ljudi, o vrednosti »podati roko sočloveku«, ko nas potrebuje, in s tem poskrbela, da smo odšli domov s toplino in hvaležnostjo v srcu, kljub hladnemu vetriču, ki je bril okoli nas.

1/2

začetek pohoda

obeležje, kjer so našli ostanke mastodonta

Ob tej priložnosti se zahvaljujemo Premogovniku Velenje za prostor, Konjeniškemu klubu za pomoč pri organizaciji, Ribiškemu klubu za promocijo in donatorjem Mercator in Davidov hram za prigrizke in pijačo. Hvala vsem, ki ste kakor koli pripomogli k prijetnemu vzdušju.

 

Oglejte si tudi