Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
6°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

Družabni dogodek: Spoznajmo Hospic

Društvo Hospic v Nazarjih predstavilo svoje poslanstvo in pridobilo nove prostovoljce

Slovensko društvo Hospic je v soboto, 13. maja, pod Bohačevim toplarjem oz. na tržnici Nazarje predstavilo svoje poslanstvo, ki je sočutna, celostna oskrba umirajočih in njihovih svojcev ter podpora žalujočim po smrti bližnjega. Stojnico društvenega Območnega odbora Zgornja Savinjska dolina je v za maj zelo hladnem dnevu obiskalo okoli 25 posameznikov, med katerimi sta se dva tudi včlanila v društvo.

Društvo poslanstvo izvaja z različnimi programi, na prvem mestu s spremljanjem umirajočih bolnikov in njihovih svojcev. Takšno spremljanje pomeni umirajočemu, ki si tega želi, stati ob strani ter mu tako zadnjikrat ali morda celo prvikrat omogočiti, da živi tako, kot si želi, ga spoštovati kot človeka in nikoli kot objekt nege.

Poleg tega društvo skrbi za podporo tistim, ki so se soočili z izgubo bližnje osebe, in sicer s programom podpore za odrasle žalujoče in s programom za žalujoče otroke in mladostnike. V Hospicu žalujočim odraslim nudijo individualne pogovore, pa tudi tudi odprte, zaprte ali vikend bivalne skupine za samopomoč. Žalujoči lahko na tak način nudijo podporo drug drugemu in izmenjajo izkušnje.

Za žalujoče otroke in mladostnike, ki smrt dojemajo zelo drugače kot odrasli in so tako še posebej ranljivi, v društvu prav tako skrbijo z individualnimi pogovori, pripravljajo pa tudi ustvarjalne delavnice in vsakoletni tabor Levjesrčni.

Z delavnicami in taborom otrokom in mladostnikom nudijo predvsem prostor za možnost iskrene komunikacije ter prepoznavanje lastnih občutkov ob izgubi. Hkrati v okviru tega programa nudijo strokovno podporo v vrtcih ter svetovanje in podporo staršem oz. skrbnikom žalujočih otrok in mladostnikov.

Društvo si s predavanji, izkustvenimi izobraževanji in učnimi delavnicami za širšo javnost in strokovne delavce prizadeva tudi za detabuizacijo smrti v družbi. V Hospicu si prizadevajo, da bi bila tudi smrt tako kot rojstvo sprejeta kot naravni element življenja

V okviru programa prostovoljstva pa društvo skrbi za usposabljanje prostovoljcev. Za neposredno delo z uporabniki v programih društva morajo namreč bodoči prostovoljci opraviti 36-urno začetno usposabljanje. Vsak prostovoljec lahko nato s svojim dobrosrčnim delom prinese veliko dobrega umirajočim in žalujočim, obenem pa celotni družbi. Ob tem lahko spoznava samega sebe in raziskuje svoj odnos do staranja in ranljivosti. Oplemeniti torej dni sebi in drugim.   

Vse to in še več sta zainteresiranim obiskovalcem stojnice v Nazarjih povedali predsednica društvenega območnega odbora Zgornja Savinjska dolina Darja Fale in vodja prostovoljcev Darja Jeraj.

Z obiskom stojnice je bila predsednica območnega odbora Faletova zadovoljna. Poleg dveh novih članov so na stojnici zbrali kar nekaj prostovoljnih prispevkov. Poleg plemenitega namena je morda darovalce k temu nagovorilo tudi to, da so si v zameno za prispevke lahko izbrali unikatne ročno izdelane obeske za ključe iz recikliranih materialov, ki jih je izdelala prostovoljka društva Marija Medved.

Faletova je povedala tudi, da so prav na stojnici tako rekoč postavili temelje za prihodnjo ustvarjalno delavnico za žalujoče otroke in mladostnike v Nazarjih, potem ko so jo za materinski dan pripravili v Mozirju. O podrobnostih se bodo še dogovorili, a je bila Faletova zelo zadovoljna, ker so dobili ključno informacijo, to pa je, kako ustvarjalno delavnico sploh predstaviti oz. o njej obvestiti občane. Prav z informiranjem občanov imajo namreč v območnem odboru društva, v katerem želijo ustvarjalne delavnice organizirati po celotni zgornjesavinjski dolini, največ težav.

                 

Oglejte si tudi