Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Razstava fotografij Cirila Velkovrha

Ciril Velkovrh je bil rojen 24. 7. 1935 v Ljubljani, kjer je na Viču obiskoval osnovno in srednjo šolo. Očeta Franceta je izgubil med drugo svetovno vojno, mamo Ivanko pa nekaj mesecev pred končanim šolanjem. Iz matematike je diplomiral leta 1959 na Univerzi v Ljubljani pri akad. prof. dr. Josipu Plemlju in akad. prof. dr. Ivanu Vidavu. Tri leta je ta predmet poučeval na Ekonomski srednji šoli v Trbovljah, nato pa je skoraj 25 let vodil Matematično knjižnico na Univerzi v Ljubljani.

 

Pri društvu matematikov, fizikov in astronomov Slovenije je poleg mnogih drugih dolžnosti uredil spominsko sobo prvemu rektorju ljubljanske univerze akad. prof. dr. Josipu Plemlju v njegovi hiši na Bledu in pripravil za natis skoraj 1000 strokovnih publikacij. Za uspešno društveno delo je leta 1974 prejel Red dela z zlatim vencem, leta 1989 pa Red republike s bronastim vencem. Ljubiteljsko se je ukvarjal z različnimi športi. Član planinskega društvaLjubljana Maticaje že od leta 1951, ko je bil prvič na Triglavu. Ob 50. obletnici neprekinjenega članstva je prejel Častni znak tega društva.

 

Po upokojitvi je pri Planinski zvezi Slovenije uredil šest planinskih vodnikov ter v dnevnih časopisih in revijah predstavil več deset knjig s tega področja. Intenzivneje je pričel fotografirati v zadnjem desetletju, ko je pripravil poleg pokrajinskih tudi več dokumentarnih fotografij naše kulturne dediščine ob Slovenski, Aljaževi in Slomškovi planinski poti ter v nekaterih občinah in župnijah. Diapozitive in fotografije je do konca leta 2013 pokazal že več kot 600-krat v različnih krajih in pri različnih ustanovah doma in v tujini. Slavnostne govore nekaterih govornikov ob odprtju razstav je izdala Založba Družina leta 2007 v foto monografiji z naslovom »Glej, kako lep je ta naš svet«. V samozaložbi je izdal 10 stenskih koledarjev, 600 različnih razglednic in dve fotografski monografiji, to je leta 2008 »Gore in spomini ostajajo« ter leta 2013 »Od štajerskih goric do strme tržaške obale«. Njegove fotografije cerkva in znamenj so izšle v treh brošurah: »Po poti sakralne dediščine občine Tržič«, »Cerkve v Brdih« in »Znamenja vernosti v Župniji Gorje«. Zaradi velike promocije Slovenske planinske poti, ki je v letu 2013 obhajala svojo 60. obletnico obstoja, je prejel Zlati častni znak Planinske zveze Slovenije.  

 

Razstavljene fotografije cerkva in kapel sv. Cirila in Metoda:

ŽUPNIJSKACERKEV LJUBLJANA– BEŽIGRAD

ZVONIK ŽUPNIJSKE CERKVE LJUBLJANA – BEŽIGRAD

PLEČNIKOVA POSLOVILNA KAPELA, LJUBLJANA – ŽALE

PRAVOSLAVNACERKEV LJUBLJANA– TIVOLI

ŽUPNIJSKA CERKEV ŠKOFLJICA

ŽUPNIJSKA CERKEV PODGRAD – BRKINI

ŽUPNIJSKA CERKEV BRJE-VIPAVSKE GORICE

ŽUPNIJSKA CERKEV RADENCI

ŽUPNIJSKACERKEV MARIBOR– TEZNO

KAPELA, TRDKOVA – ŽUPNIJA KUZMA

ALJAŽEVA KAPELA, VRATA

KAPELA POD VRHOM KOMNA

KAPELA PRI PLANINSKI KOČI NA PECI 

KAPELA NAMOLIČKI PEČI

KAPELA NA SOTINI

Oglejte si tudi