Logo MojaObčina.si
JUTRI
11°C
3°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

GLASBA JE TUDI V ČASU SAMOIZOLACIJE DEL NAŠEGA VSAKDANJIKA

Da nas glasba združuje, verjetno žvrgolijo že ptički na vejah, da pa nas tako zelo povezuje, je pa še posebej vidno v tem mesecu karantene, v kateri smo se znašli, da zajezimo širjenje virusa, ki je obšel svet.
Veliko nas je, ki se z glasbo tako ali drugače ukvarjamo in ta čas verjamem, da je za vse precej stresen, še posebej za tiste, ki jim je glasba edini vir prihodka. V situaciji, v kateri smo se znašli pa je tudi glasba tista, ki nas je najbolj združila. Prav tako glasba na naše telo deluje pomirjujoče in antistresno, zato je v tem času še posebej pomembno, da se poslužujemo stvari, ki nas odvračajo od mračnih misli in neugodnih situacij. Po vzoru Italijanov smo tudi mi sodelovali v solidarnostni akciji »Glasba z balkonov«. Po vsej državi je odmevala glasba, ljudje so se takrat vsaj za trenutek prepustili ritmom iz soseščine ali iz daljave in to je marsikomu ogrelo srce.

V tej akciji je vsak dan sodeloval tudi naš old school rock Dreta River Band. Vsak dan ob določeni uri se je vodja in bobnar skupine, Joco Škorjanc, na različne, domiselne načine javljal od doma in pozval vse, naj ostanejo doma. Zaigral je na bobne, na mini, doma izdelane bobne iz recikliranega materiala, igral je na kajon in didgeridoo ter v imenu vseh članov zasedbe pošiljal v svet sporočilo, kako pomembno je v tem času ostati doma in zajeziti virus ter okužbo z doslednim upoštevanjem navodil in priporočil. Smo pa v času karantene vsi na kontaktih, delamo in pripravljamo se na nove evente, tako da vsak izmed članov doma vadi in utrjuje pesmi, ki jih imamo na spisku za nastope. Želimo si, da se čim prej ponovno srečamo ter izvedemo vaje skupaj, kot pred mesecem dni.

Sedaj vsi že komaj čakamo, da se situacija umiri in da bomo lahko ponovno začeli nastopati, saj je v tem času odpoved vseh javnih dogodkov, finančno in tudi v drugih pogledih, vplivalo na veliko organizatorjev, glasbenikov, gostincev in kulturnih delavcev, prav tako samostojnih podjetnikov. 

Vsekakor pa si želimo, da bi v bodoče organizatorji javnih prireditev bili bolj naklonjeni domačim ustvarjalcem in glasbenikom, tako na lokalnem področju kot tudi širše in bi s tem v prihodnje vsaj malo pomagali ob izpadu dohodka, ki so ga glasbeniki imeli v času samoizolacije.

 

Oglejte si tudi