Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
12°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Razstava Grafike pod krošnjami dreves

GRAFIKE POD KROŠNJAMI DREVES je bil naslov izredno lepe razstave grafičnih del, ki je sodila v predzadnji dogodek občinskega praznika. Po dogovoru si jo še lahko ogledate do 12. julija.


Devet likovnikov razstavlja v graščini Duplje, ki je bila izbrana že v začetku marca, ko se je začel seminar pri predanem mentorju Branku Bandlju. Na treh predhodnih sestankih pri načrtovanju dela za leto 2023 so se skupaj odločili, da se lotijo nečesa novega-grafike.


Grafika nastane z odtisom upodobitve z matrice ali skozi matrico. Starejšim tehnikam , ki so lesorez, linorez, bakrorez, monotipija se pridružujejo moderne, kot je serigrafija oz. sitotisk, kjer se barvo nanaša skozi sito, ki ga pripravimo tako, da nanj nanesemo posebno emulzijo, nato sitotisk osvetlimo s UV svetlobo in na prostoru, kamor smo položili film z motivom, se nam po izpiranju pokaže motiv še na situ. Po izdelavi sita se nanj nanese barva, ta pa se potem prenese na izbran material, katerega površina je sorazmerno ravna in gladka (npr. tkanina, papir, steklo, gladek les, keramika).


Otvoritveno slovesnost je vodila odlična Katarina Meglič. Za glasbeni del so poskrbeli štirje naši mladi instrumentalisti: Zala Jelar na kitari s skladbama Laura in Jazzissimo, Lovro Križnar na trobenti s skladbo Altair avtorja H.A.Vandercook, Teja Križnar na prečni flavti s skladbo Sibirski galop avtorja P. Wedgwooda in Domen Križanar na harmoniki s skladbo Sugar plum avtorja Palmer Hughesa, ki so navdušili. V uvodu nas je pozdravil in nagovoril tudi župan Ivan Meglič, za njim pa je predsednica društva Daca Perne predstavila skupino slikarjev vključno z njihovimi preteklimi uspešnimi projekti.


Naši likovniki so ena od osmih sekcij (literarna, gledališka, glasbena, filmska, klekljarska, kulinarična-PP, naravna dediščina) našega društva. Z LOGO tipi so lepo predstavljene na bannerju ali stoječi zastavi. Likovniki v društvu nepretrgano delujejo že od leta 2000 in za njimi so najrazličnejši projekti in likovne kolonije, ki so pustile sledi predvsem v naših Podbrezjah. Tudi skupinske in lastne razstave so pripravljali ter opaženo sodelovali na projektih po Sloveniji. Na likovni koloniji so na 4. TD leta 2009 ustvarili kompletne slike za križev pot na našem Taboru, leta 2011 je Barbara Pogačnik naslikala 10 velikih platen s poliptihom, ki so služila za ilustracijo knjige po legendi o Taborski Urški, leta 2016 so se lotili portretov desetih znamenitih Podbrežanov, leta 2017 so naslikali vseh 12 kapelic, ki stojijo po naši vasi in od leta 2012 ustvarjali dela za devet dogodkov z naslovom Narodne v sliki, pesmi, plesu in besedi. Tudi restavratorskih del smo se lotili z njihovo pomočjo in reševali kulturno dediščino.


Tokratna razstava prav tako sodi med večje projekte, saj so se naši člani kar nekaj mesecev pod umetniškim vodstvom Branka Bandlja učili in ustvarjali grafična dela, ki so zdaj na ogled. Za natančno delo in končno izvedbo ustvarjenih grafik pa je mentor v celoti prevzel tudi odgovornost.


Skupino, ki zdaj razstavlja, so poleg mentorja Branka Bandlja sestavljali še Metka in Matjaž Mauser, Dana Šemrov, Mija Kramarič, Angelca Križaj, Tilka Purgar, Zdravko Purgar in Ronka Kozjek. Njihove grafike, ki se tako ali drugače dotikajo narave in predvsem DREVES so obiskovalce in vse nas zares navdušile. Vsak sklop predstavlja svojo zgodbo, ki jo delno začutimo sami, še bolj pa, če nam skrite podrobnosti, ozadje in skrivnosti razloži mgr. likovnih umetnosti Branko Bandelj. Posebna pozornost velja seveda PODBREŠKEMU DREVESU. Poglejte ga natančneje in povejte kakšne simbole vse skriva. Naj vam namignemo, da jih je kar pet. Tudi pri grafičnem drevesu KRIVA JELKA je treba pozorno pogledati vse slike.


Opazili boste, da te grafike niso le na platnih, temveč tudi na lesu, ki se ga je lotila vodja likovnikov Ronka Kozjek. Nekaj jih je tudi na steklu in nekaj na keramiki. Posebna in lepa dela so to, vsaka zase.


Ob koncu smo se še vsi pod vtisom lepega v ambientu vrta graščine zadržali še ob Podbreški potici, jabolčnem zavitku, jabolčnem soku in slanih rogljičkih.


(vir: Facebook - Kulturno društvo TABOR Podbrezje)

Oglejte si tudi