Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
4°C
SOB.
22°C
5°C
Oceni objavo

7. DRŽAVNO SREČANJE OKOLJEVARSTVENIH TEHNIKOV SLOVENIJE

Organizacija letošnjega, tokrat že sedmega, državnega srečanja dijakov programa okoljevarstveni tehnik je prevzela Srednja šola Slovenj Gradec in Muta, ki na lokaciji Muta izobražuje mlade varuhe okolja. Tema tokratnega druženja je bil gozd.

Srečanja so se udeležili dijaki, profesorji in ravnatelji s Srednje gradbene šole in gimnazije Maribor, Biotehniške šole Ptuj, Srednje šole za gradbeništvo in varovanje okolja Celje, Srednje gradbene, geodetske in ekonomske šola Ljubljana, Srednje poklicne in tehniške šola Murska Sobota, Rudarske šole iz Velenja in gostiteljska šola, pridružili so se jim je tudi vodja skupnosti okoljevarstvenih šol Slovenije s CPI Igor Leban, direktor podjetja Kocerod mag. Ivan Plevnik, župan občine Muta g. Mirko Vošner ter predstavniki nekaterih pomembnih koroških podjetij, kjer se v okviru svojih dejavnosti ukvarjajo z okoljevarstvenimi vprašanji.

Po besedah ravnatelja Srednje šole Slovenj Gradec in Muta ter vodje skupnosti ravnateljev programa okoljevarstveni tehnik g. Bernarda Kresnika je tovrstno povezovanje vseh deležnikov v izobraževanju poklica sedanjosti in prihodnosti izjemno pomembn, saj zgolj tako mladi v tem poklicu prepoznajo priložnosti za poklicno kariero in ozaveščenega in odgovornega načina življenja. Temu je pritrdil tudi Igor Leban s CPI, kjer se z mnogimi aktivnostmi povezujejo z gospodarstvom, da bi ta poklic postal prepoznaven in bi podjetja okoljevarstvena vprašanja prepustila prav mladim, izobraženim na tem področju. Tudi župan občine Muta g. Mirko Vošner je izrazil veselje ob tolikšni energiji mladih za varovanje okolja, saj so tudi lokalne oblasti odgovorne za vestno ravnanje z njim.

Po uvodnem plesno-pevskem in dramskem programu na temo okoljevarstva so se dijaki razdelili v skupine, poimenovanih po drevesnih vrstah (javor, kostanj, bor, hrast, smreka, lipa) in se odpravili na orientacijski pohod z nalogami po gozdu v bližini šole. Na posameznih točkah so opravili naloge z različnih področij okoljevarstva.

Strokovni del je potekal v učilnici, kjer je mag. Ivan Plevnik predstavil zasnovo koriščenja lokalnih resursov v okviru odpadkov na principu krožnega gosodarstva, kar bi v prihodnosti pomenilo zmanjševanje negativnih vplivov na okolje in hkrati povečanje donosnosti gospodarstva v tem okolju. Glede na dejstvo, da je že 60 % ekosistemov degradiranih in netrajnostn naravnanih bi takšni novi sistemi pomenili velik korak k optimizaciji na tem področju. Predavanje g. Plevnika je pri strokovnih delavcih šol vzbudilo veliko zanimanje, saj je tema izjemno aktualna, te vsebine bodo del projektnega dela tudi pri samem pouku. Kot dober primer je podjetje Lesoteka, kjer izdelujejo lesene masivne hiše po sistemu brun in izkoriščajo naravno danost naše regije, to je gozd.

Prav gotovo je srečanje mladih okoljevarstvenikov pomenilo druženje mladih, izmenjavanje mnenj, izkušenj, kar so s strokovnimi vsebinami povezali v zanimiv in koristen dan.

Oglejte si tudi