Logo MojaObčina.si

Muta

JUTRI
1°C
-10°C
TOR.
2°C
-9°C
3418

OBVESTILO Centralne čistilne naprave Muta - Vuzenica

V mesecu decembru 2015 je pričela obratovati Centralna čistilna naprava Muta – Vuzenica. Rezultati tekočih analiz prečiščene odpadne vode izkazujejo visoke učinke čiščenja, kot je tudi zahtevano v predpisih, ki urejajo področje odvajanja in čiščenja odpadnih voda. Se pa pri obratovanju CČN Muta – Vuzenica ter pripadajočih kanalizacijskih sistemih z zadrževalniki in črpališči soočamo z velikimi težavami, ki jih povzročajo predmeti in odpadki, ki jih občani odvajate v kanalizacijski sistem. Vse to predstavlja velike težave pri obratovanju kanalizacijskega sistema in CČN ter posledično višje obratovalne stroške.

Občane pozivamo, da odrazijo svojo kulturo in v kanalizacijski sistem ne odvajajo spodaj navedenih predmetov in odpadkov.

V kanalizacijo ne smemo odvajati:

  • umetnih in naravnih tkanin, (vatirane palčke za ušesa vlažilni robčki, papirnate brisače, higijenski vložki, vatirani tamponi, tekstil, zamaški, plenice, obveze, britvice, kondomi,...)
  • odpadnih olj in naftnih derivatov,
  • kuhinjskih odpadkov in ostankov hrane, ( olja za cvrtje, masti, ...)
  • živalskih iztrebkov, tekočih odpadkov iz mlekarn, klavnic ali vinskih kleti, silažne vode, svežega ali pregnitega blata iz greznic, odpadnih topil, koncentratov kopeli in podobnih tekočih odpadkov,
  • gnojevke in hlevskega gnoja,
  • pokošene trave in listja,
  • barv, topil, škropiv, dezinfekcijskih sredstev, kisline, zdravil,
  • gradbenih in drugih trdih odpadkov.

Vse našteto smemo odlagati v namenske zabojnike ( mokro, bio) ali pa odpeljati v zbirni center( barve, topila, olja, trave....). Vsi ti predmeti in odpadki ovirajo delovanje čistilnih naprav in kanalizacijskih sistemov (zastoji črpališč, mašenje cevovodov, zatikanje grabelj, blokada delovanja mehanskega čiščenja, usedanje v bioloških reaktorjih in mašenje prezračevalnega sistema), predstavljajo pa tudi nevarnost za zaposlene delavce.

 

Za razumevanje se zahvaljujemo.

 

Lepo pozdravljeni.
Radlje ob Dravi

Datum: 11.05.2020

 

 

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi