Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Vaja s sredstvi za radijske zveze štaba CZ Gornji Grad in gasilcev

Preizkus in pregled opreme radijskih zvez CZ Gornji Grad/Bočna in Nova Štifta 30. marec 2019.

V Radioklubu S51DSW Mozirje je tudi nekaj članov usposobljenih in z licenco za delovanje v sistemu ZARE in ARON.

ZARE: na področju zaščite, reševanja in pomoči se uporablja enoten in avtonomen sistem radijskih zvez na kratko poimenovan ZARE. Za njegovo tehnično brezhibnost in nemoteno delovanje skrbi Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje. Komunikacijska središča sistema so v regijskih centrih za obveščanje, v katerih upravljajo z radijskim prometom in zagotavljajo povezovanje uporabnikov v javne in druge funkcionalne telekomunikacijske sisteme.)

Sistem zvez ZARE zagotavlja 95-odstotno pokritost terena z radijskim signalom stacionarne repetitorske mreže in stoodstotno pokritost terena ob uporabi mobilnih repetitorskih postaj.

ARON: amatersko radijsko omrežje za nevarnost,  je bil sprejet leta 1992. ARON je radioamaterski kodeks, ki obravnava način, ponašanje in delovanje radioamaterjev ter vključevanje v domači in mednarodni sistem radijskih zvez v slučaju naravnih in drugih nesreč ter nevarnosti.

 

Po dogovoru poveljnika štaba CZ občine Gornji Grad Antona Bezovška – S56IBA ter vodje ekipe za zveze Radiokluba Mozirje, smo izvedli skupno vajo in preizkus opreme za radijske zveze. V vaji so sodelovali tudi člani občinskega gasilskega poveljstva Gornji Grad,  Bočna in Nova Štifta, obveščen pa je bil tudi Regijski center za obveščanje v Celju.

Po uvodnem pozdravu in predstavitvi poteka vaje smo po ekipah odšli na določene lokacije po okoliških lokacijah v občini. Na vsaki lokaciji so bili prisotni tudi člani RK Mozirje, kjer smo preverili stanje opreme in potek komuniciranja. Med preizkusu radijskih zvez smo poskušali ugotoviti in odpraviti manjše napake obenem pa se je naredil tudi popis opreme in zapisnik o slišnosti oziroma kvaliteti sprejetega in oddajnega signala.

Po končani vaji smo se zbrali v gasilskem domu v Novi Štifti, kjer smo naredili analizo vaje.

Splošna ugotovitev udeležencev je bila, da je takšna vaja koristna za seznanitev sodelujočih, preizkus opreme ter splošno pripravljenost za morebitno stvarno situacijo, kjer bi morale zadeve brezhibno delovati.

 

Robi S56VHR

Oglejte si tudi