Logo MojaObčina.si
DANES
23°C
5°C
JUTRI
26°C
5°C
Oceni objavo

Obeležili smo 40 let pobratenja z DVD Kumrovec in DVD Dubrava Zagreb

Po napornem avgustu na operativnem področju, smo se mozirski gasilci v soboto, 2. septembra 2023, udeležili slovesnega in prijateljskega srečanja v Kumrovcu ob 40 letnici pobratenja med PGD Mozirje in DVD Kumrovec ter DVD Dubrava Zagreb in DVD Kumrovec.

Leta 1977 sta prostovoljno gasilsko društvo Mozirje in »dobrovoljno vatrogasno društvo« Dubrava iz Zagreba ob praznovanju 90-letnice delovanja PGD Mozirje podpisali listini o pobratenju.
Do pobratenja je prišlo po večkratnem prijateljskem srečanju gasilcev omenjenih društev, ki so bila izmenoma enkrat v Mozirju, enkrat v Zagrebu. Na srečanjih so bili organizirani ogledi tovarn, v njih so se izvajale tudi praktične vaje gašenja in reševanja, kasneje pa tudi medsebojna gasilska tekmovanja in tekmovanja v različnih športnih igrah.

Obe društvi sta kasneje sprejeli dogovor, da bi srečanja organizirali nekje med Mozirjem in Zagrebom in tako je prišlo do sodelovanja z DVD Kumrovec, kjer so se aktivno vključili v priprave in izvedbo srečanja. Po nekaj letih takšnega sodelovanja je dozorela ideja, da bi opravili pobratenje med PGD Mozirje in DVD Kumrovec ter med DVD Kumrovec in DVD Dubrava iz Zagreba. Leta 1983 je bila pred Titovo rojstno hišo velika gasilska slovesnost, na kateri so bile podpisane slovesne listine o prijateljstvu med omenjenimi gasilskimi društvi in bratenje praporov teh društev.

Letos mineva 40 let od tega plemenitega dejanja, ki potrjuje in utrjuje prijateljsko sodelovanje na vseh področjih gasilskega delovanja. Operativne enote omenjenih društev so si večkrat ponudile medsebojno pomoč ob naravnih in drugih nesrečah, tudi ob zadnji katastrofalni poplavi v naših krajih.

Srečanja v Kumrovcu se je poleg aktualnega vodstva mozirskega društva udeležil tudi nekdanji predsednik in odličen poznavalec zgodovine gasilstva, Jože Zlatinšek: »Veseli nas, da se je in se še, prijateljstvo med društvi ohranja in še poglablja ter uspešno prenaša na mlajše članstvo, ki z veliko odgovornostjo in spoštovanjem nadaljuje plemenitost prijateljstva. Vesel in počaščen sem, da sem bil prisoten na tem srečanju, posebej še kot eden od dveh prisotnih gasilcev, ki sva od vsega začetka tega prijateljskega sodelovanja del te zgodbe.«

Prisotni so na srečanju potrdili dobro sodelovanje in se zavezali, da bodo to tudi v bodoče ohranjali z vso odgovornostjo in zaupanjem.


(vir: pgd-mozirje.si)

Oglejte si tudi