Logo MojaObčina.si

Mozirje

DANES
3°C
-3°C
JUTRI
1°C
-3°C
Deli
2692

Godba Zgornje Savinjske doline v Bruslju

V letu 2016 smo z godbo prejeli povabilo s strani Evropskega parlamenta ter poslanca Franca Bogoviča, da se odpravimo na 3-dnevno ekskurzijo v Belgijo ter tako spoznamo Bruselj in potek dela v evropskem parlamentu. Ker pa je to finančni zalogaj in je potrebno zato veliko organizacije, pri čemer nam je v veliki meri pomagal naš član Jure Bizjak, ki dela v evropskem parlamentu, smo izlet izvedli v letošnjem septembru.

Na pot smo se odpravili v noči iz petka na soboto, 23. 9. 2017. Prvi cilj, ki smo si ga zadali je bil Nürnberg v Nemčiji, kjer smo si ogledali staro mestno hišo, vodnjak Schöner Brunnen ter spoznali njegovo zgodovino.

Pot smo nato nadaljevali proti Bruslju. V poznih večernih urah smo se nastanili v hotelu ter odšli na večerjo v bližnjo restavracijo, kjer smo jedli Belgijsko specialiteto- pommes frites ter golaž.

Naslednji dan smo obiskali mesto Gent pod vodstvom slovenskega izseljenca in predsednika Slovenskega katoliškega, pevskega in kulturnega društva Slomšek gospoda Stanija Revinška. Sprehodili smo se po delu mesta Graslei ali Korenlei, kjer se levo in desno od reke Leie bohotijo tipične flamske hiše z bogatimi pročelji ter se spustili do zgodovinskega pristanišča na tej reki. Ogledali smo si mestno hišo in katedralo sv. Bavona, v kateri smo občudovali dragocen rezljan oltar iz leta 1432.

Med potjo nazaj v Bruselj smo se ustavili še pri Atomiumu, ki je nacionalen simbol in je 165-miljardkrat povečana osnovna celica jeklenega kristala. Z avtobusom smo se nato še prepeljali skozi evropsko četrt, mimo institucij Evropske komisije, parlamenta ter sveta, do centra mesta. Sledil je ogled starega dela mestnega jedra Bruslja. Največ pozornosti smo namenili poznogotski mestni hiši Hotel de Ville in cehovskim hiškam s konca 17. stoletja.

Za zadnji dan naše ekskurzije pa nam je ostal še ogled Odbora regij in Ekonomsko-socialnega odbora, institucij EU, ki zastopata interese lokalnih in regionalnih oblasti oz. delodajalcev in delavcev v EU. Sledil je ogled Evropskega parlamenta, kjer nas je sprejel gospod poslanec Franc Bogovič.

Po kratki debati pa smo imeli še možnost ogleda Hiše evropske zgodovine, ki nas je na zelo zanimiv in sodoben način popeljala skozi zgodovino nastajanja naše Evropske unije. Še prehitro je minilo in čakala nas je dolga pot domov ter varen pristanek v Mozirju v torkovem dopoldnevu.

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij