Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
3°C
JUTRI
15°C
-2°C
Oceni objavo

Časarov mlin, kulturno-tehniški spomenik

Potočni mlin na Ratkovskem potoku z muzejem in znamenito Francisovo turbino v vasici Berkovci je zaščiten kulturno-tehniški spomenik Republike Slovenije. Na ogled so etnološka zbirka orodja, ostanki oljarne in pisna dokumentacija o mlinu.

Začetek gradnje vodnega mlina sega v leto 1930 in je postavljen ob Ratkovskem potoku, na robu gozda, v vasi Berkovci.

Ob izgradnji je služilo za pogon mlina veliko leseno mlinsko kolo, ki je po sedemnajstih letih svojega delovanja dotrajalo. Tako je bila leta 1947 vgrajena v mlin za to območje prirejena Francisova turbina, ki izkorišča nakopičeno vodno maso. V bolj sušnih obdobjih je tako odlično zamenjala vodno kolo. Možno si je ogledati njeno delovanje. V prizidku iz opeke je na ogled batni stroj, ki je bil izdelan na Madžarskem. Služil je za dodatni pogon mlina v primeru pomanjkanja vode v potoku. Deloval je na lesni plin. Za opravljanje mlinarske dejavnosti sta bila vgrajena dva valjčna mlina, ter kamen za mletje koruze. Valjčna mlina ( enojni in dvojni) sta bila izdelana leta 1905 in 1911 na Madžarskem v tovarni Ganz. Stroj iz leta 1911 je obnovljen.

V sklopu mlina je bila nekdaj tudi oljarna in si je mogoče ogledati še delujočo hidravlično stiskalnico za pridelovanje bučnega olja. Konec leta 1968 je vodni mlin prenehal delovati.

V notranjosti mlina je urejena etnološka zbirka orodja. V zbirki so predmeti in orodja, ki so jih v preteklih časih uporabljali na kmetijah oz. za opravljanje mlinarske dejavnosti.


Obratovalni čas ni določen ! 

Samo najavljene obiskovalce, posamezno kot tudi skupine sprejemamo po  dogovoru ob željenem času.

Dogovor je možen telefonsko, sms ali mail .


Oglejte si tudi