Logo MojaObčina.si

Mokronog-Trebelno

DANES
17°C
12°C
JUTRI
21°C
9°C
1706

Preventivni program SVIT

Program SVIT je državni presejalni program za presejanje raka na debelem črevesu in danki. Vanj se vključujejo tako moški in ženske v starosti od 50 do vključno 74 let in sicer vsake 2 leti.

Bolj pogosto se pojavlja pri moških kot pri ženskah, pri obeh spolih pa začne njegova pojavnost naraščati po 50. letu. Zaradi poznega odkrivanja raka na debelem črevesu in danki je umrljivost za tem rakom še vedno velika, zdravljenje pa je za bolnike naporno in manj uspešno. A na srečo je ta oblika raka tudi zelo dobro ozdravljiva, če jo odkrijemo dovolj zgodaj. Tako lahko razvoj raka preprečimo, vendar pod pogojem, če so spremembe resnično pravočasno odkrite.

 Epidemija covid-19 je precej posegla v naše vsakdanje življenje in bo imela zato tudi posledice za splošno zdravje prebivalstva. Zato je izjemno pomembno, da usmerimo napore v preprečevanje bolezni. Z redno udeležbo v program SVIT pomembno prispevamo k boljšemu zdravju, zato se redno odzivajmo na vabila v program SVIT. Na ta način bomo ohranjali tako kvaliteto kot kvantiteto lastnega zdravja.

SVITova kontakta točka za občane Občine Mokronog-Trebelno:

 

Zdravstveni dom

Delovni čas SVITove kontaktne točke

Kontaktna oseba

Kontaktni podatki

Trebnje

Torek med 8. in 11. uro

Tjaša Kotar

07 34 81 802


 V kolikor potrebujete pomoč pri izpolnjevanju Izjave o prostovoljnem sodelovanju ali imate vprašanja v zvezi z napotitvijo na kolonoskopijo v okviru Programa Svit, se lahko obrnete tudi na klicni center na telefonsko številko 01 62 04 521 ali elektronski naslov svit@nijz.si

 Vir: Nacionalni inštitut za javno zdravje, Center za zgodnje odkrivanje raka.

 Zapisala:  Doroteja Kuhar, dr.med., spec. javnega zdravje


Spoštovane občanke in občani,

vesel bom, če se boste v čim večjem številu odzvali povabilu v preventivni program SVIT, saj boste s tem največ naredili zase in za svoje zdravje. Ne bojte se rezultatov – lahko vam polepšajo ali celo rešijo življenje.

                                                                                                                                              Anton Maver, župan

Dokumenti, priloge:

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi