Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
7°C
SOB.
26°C
5°C
Oceni objavo

Slovenska bakla v Občini Mokronog-Trebelno

Slovenska bakla, ki potuje po vseh 212 občin v Sloveniji, je na sončni torek, 1.6.2021, obiskala tudi Občino Mokronog-Trebelno. Ob začetku poti v občini so jo namreč presenetili člani Prostovoljnega gasilskega društva Trebelno, Štatenberk in Velika Strmica in jo nasproti podružnične šole z vodnim slavolokom pošteno namočili. Čudovitemu prizoru je sledil prav takšen nastop najmlajših šolarjev, ki so olimpijskim igram in bakli pripravili lep sprejem s kopico transparentov in koreografij petih krogov, obarvanih v olimpijskih barvah z nastopi najmlajših. Dobrodošlico organizatorjem sta izrekla podžupan Franc Glušič in vodja podružnice Saša Brudar. Po pohodu bakle po Trebelnem, v katerem so sodelovali Mažorete Trebelno, DPŽ Tavžentroža, Lovska družina Trebelno, Vinogradniško-turistično društvo Trebelno, gasilci PGD Velika Strmica in Štatenberk in kolesarji KK Dolenjska balanca, se je spustila v Mokronog, kjer so jo prevzeli člani ZB za vrednote NOB, Športnega društva Mokronog, Društva upokojencev Mokronog-Trebelno, Vinogradniškega društva Mokronog, Turističnega društva Mokronog, PGD Mokronog in PGD Beli Grič. Baklo so na trško ploščad prinesli Nicki Norčič –  večkratna  državna prvakinja v judu, ki je leta 2019 osvojila 5.mesto na poletnih mladinskih olimpijskih igrah v Bakuju, Gašper Peček - Državni prvak med invalidi v ribolovu za leto 2020 in Tomaž Barbo – član ekipe košarkarjev na vozičku. Nicki je baklo predala županu Antonu Mavru. Baklo je pričakal tudi naš olimpionik, dvakratni dobitnik olimpijske kolajne in svetovni prvak v metu kladiva Primož Kozmus. Naš nekdanji as je prišel v Mokronog, kjer sta se mu poleg mladih glasbenikov Glasbene šole Trebnje predstavila tudi škrata Mokronožca (Polonca Bartolj in Polona Kralj Zupančič), s prav posebnim namenom. Primož je postal prvi, ki je v glino odtisnil svoje stopalo, katerega odtis bo odslej krasil osrednji mokronoški trg. Slavnih gostov, ki bodo svoja stopala »za večno pustili« v Mokronogu, bo v prihodnje še veliko. Odlična ideja za razvoj turizma v občini, ki ima nogo kar v grbu, tudi ime pa naj bi izviralo iz mokrih in blatnih nog nekega pomembneža, ki je že v 11. stoletju obiskal ta kraj! Pri Osnovni šoli Mokronog so baklo zatem pozdravili tako rekoč vsi osnovnošolci, ki so se razporedili po igrišču in bakli vnovič pripravili lep sprejem s pesmijo in plesom.

Slovensko baklo je v Občini Mokronog –Trebelno nosilo kar 72 občanov, saj se je povabilu odzvalo 17 društev in učencev OŠ Mokronog in Podružnične šole Trebelno. Hvala PGD Trebelno, Velika Strmica, Štatenberk, Mokronog in Beli Grič, Vinogradniškemu turističnemu društvu Trebelno, Društvu podeželskih žena Tavžentroža, Mažoretam Trebelno, Lovski družini Trebelno, Kolesarskemu klubu Dolenjska balanca, Zvezi borcev za vrednote NOB, Športnemu društvu Mokronog, Društvu upokojencev Mokronog-Trebelno, Društvu vinogradnikov Mokronog, Turističnemu društvu Mokronog in Odbojkarskemu klubu Mokronog.

Kolesarji Kolesarskega kluba Dolenjska balanca so z baklo odkolesarili v sosednjo Občino Škocjan kjer so jo v prijateljskem duhu predali.

Vsem sodelujočim in vsem prisotnim se iskreno zahvaljujemo za sodelovanje in pomoč pri izvedbi dogodka.

Anton Maver, župan

Olimpijski komite Slovenije kot organizator dogodka je v navodilih občinam posebej izpostavil, da so javni dogodki, zaradi še vedno razglašene epidemije zaradi nevarnosti širjenja virusa COVID19 prepovedani, zato kot občina nismo smeli vabiti gledalcev in obveščati o dogodku pred samim dogodkom. 
Hvala za razumevanje.

Oglejte si tudi