Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
2°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Stanetu Pečku prvi naziv častnega občana

Mokronog- V dvorani mokronoškega upravno-kulturnega središča so sinoči pripravili svečano akademijo ob prvem prazniku občine Mokronog-Trebelno, ki ga obeležujejo 14. marca. Na ta dan je namreč leta 2006 začel veljati zakon o ustanovitvi občin ter določitvi njihovih območij, s katerim je bila ustanovljena tudi Občina Mokronog-Trebelno. Tako so sinoči podelili prva občinska priznanja in prvi naziv častnega občana, ki si ga je prislužil vsestranski kulturni ustvarjalec Stane Peček.

 

Laskavi naziv so Pečku podelili za posebne zasluge in izjemne dosežke na področju ljubiteljske kulture, kjer se je zapisal kot pomemben (so)ustvarjalec številnih dogodkov na različnih področjih ljubiteljske kulture v slovenskem prostoru in širše. Z avtorskimi literarnimi deli, še posebej dragoceni so »Mokronožci«, je dosegel prepoznavnost Mokronoga in širše Mirnske doline, saj njegovo delo utripa z velikim spoštovanjem do teh krajev. Pomemben je tudi njegov prispevek pri urejanju občinskega glasila, je idejni vodja prireditve Slovenski Kljukec, soustvarjalec magične Kresne noči, idejni oče mednarodnega festivala »(ah), TE ORGLICE«, s svojim znanjem, izkušnjami in ubrano besedo pa je tudi ključni človek vsakoletnega Tabora pevskih zborov v Šentvidu pri Stični.

 

Sinoči so podelili tudi dve občinski priznanji, prejela sta jih Anton Cvetan in Klavdio Peterca. Cvetan je priznanje občine Mokronog-Trebelno prejel za dolgoletno delo v krajevni skupnosti in na društvenem področju, predvsem pa za neprecenljiv prispevek pri vodenju postopkov za gradnjo večnamenskega doma na Trebelnem. Peterci, ki je avgusta leta 2000 prevzel vodenje župnije Mokronog, pa so priznanje podelili za požrtvovalnost in delo na področju humanitarne dejavnosti, predvsem pri sistematični obnovi in ohranjanju sakralne kulturne dediščine v župniji Mokronog.

 

Ob tem je župan Anton Maver podelil še listino občine Mokronog-Trebelno, in sicer kolektivu podjetja M-Tom za izjemno požrtvovalno predanost in trud pri nakupu lastnih prostorov, s tem pa ohranitev podjetja in nadaljevanje gospodarske dejavnosti v Mokronogu. V imenu podjetja je priznanje prevzel direktor Damjan Burger.

 

Župan Anton Maver je med drugim dejal, da je ponosen na uresničitev številnih projektov in dodal, da imajo tudi vizijo, ki jo bodo v prihodnjih letih uresničevali skupaj s sosednjimi občinami. »„Najbolj sem zagotovo ponosen na to, da so občani spoznali, da se izplača imeti lastno občino,« je še dejal.

 

Občankam in občanom ter občinskim nagrajencem so na sinočnji svečani akademiji čestitali tudi župan občine Šentrupert Rupert Gole, župan občine Sevnica Srečko Ocvirk, župan občine Mirna Dušan Skerbiš, županja občine Šmarješke Toplice Bernardka Krnc in načelnik pobratene občine Gračišće Ivan Mijandrušić.

V kulturnem programu – večer je povezovala Petra Krnc – so nastopili člani skupne Sejmarji iz Medvod: Marjan Urbanija, eden najbolj znanih slovenskih orgličarjev, je zaigral na orglice, Rok Urbanija harmoniko in Jože Teran kitaro. Lutkovna skupina Mokre tačke iz KUD Emil Adamič Mokronog pa je vnovič oživila škrate Mokronožce.

 

Vir: Mokronog-Trebelno

Oglejte si tudi